2024. június 22. - Paulina
EUR : 397.62
USD : 371.92
Időjárás ikon27°21°

Megkezdődtek az európai parlamenti választások, már Hollandiában és Észtországban is lehet szavazni

Magyarországon június 9-én tartják meg az európai parlamenti választást, Hollandiában viszont már ma megnyíltak a szavazóhelyiségek, este kilencig lehet leadni a szavazatokat. Észtország viszont egy egész hetet ad az uniós választópolgároknak: ott hétfőtől vasárnapig lehet leadni a voksokat.

Az Európai Parlament 720 képviselője közül a Hollandiában élő uniós állampolgárok 31-et választanak meg csütörtökön. Hollandiának jelenleg 29 képviselője van az Európai Parlamentben – írja az MTI az NL Times tájékoztatása alapján. A hollandiai szavazáson 20 párt képviseletéen összesen 497politikus indult.

Öt évvel ezelőtt a Frans Timmermans vezette PvdA lett a legnagyobb holland párt az EP-ben, most azonban a tavalyi holland parlamenti választásokon győztes, Geert Wilders vezette Szabadságpárt (PVV) megszorongathatja őket. A PVV 2019-ben csak egy mandátumot nyert.

Hollandiában az európai parlamenti választásokon általában nem magas a részvételi arány. Öt évvel ezelőtt a választásra jogosultak kevesebb mint 42 százaléka járult az urnákhoz.

Észtországnak a 720 képviselőből hét képviselője lesz a következő Európai Parlamentben. Urmas Reinsalu volt külügyminiszter konzervatív Haza pártja az elmúlt hat hónapban vezette a felméréseket – írja a Politico.

Hollandia után pénteken az Írországban élő uniós állampolgárok mehetnek szavazni, majd szombaton Lettország, Málta és Szlovákia következik. Csehországban és Olaszországban két napon keresztül szavaznak 7-én és 8-án, illetve 8-án és 9-én. A legtöbb EU-tagállamban, köztük Magyarországon vasárnap tartják a szavazást, és csak ezután hirdetik ki a választási eredményeket. EU 27 tagállamában mintegy 370 millióan adhatják le szavazatukat a rendelkezésre álló négy nap alatt.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató