2024. június 22. - Paulina
EUR : 396.43
USD : 369.91
Időjárás ikon34°20°

Reuters: Magyar Péter aktívan udvarol a roma szavazóknak

"A férfi, aki azt reméli, hogy kihívója lehet Orbán Viktor miniszterelnök 14 éve tartó, a magyar politikát uraló vasmarkának, aktívan udvarol a roma szavazóknak a hétvégi európai parlamenti (EP-) választások előtt - és úgy tűnik, hogy a változásról szóló üzenete elnyeri a tetszést" – írja tudósításának elején a Reuters.

Kiemelik, hogy országos kampánykörútja során felkeresett egy "hírhedten hátrányos helyzetű roma közösséget Ózdon", az elhíresült Hetes-telepen. "Ilyet még egyetlen politikus sem tett Magyarországon" - mondta a brit tudósítónak Botos Sándor, egy cigány építőmunkás. "Megmutatta a világnak, hogy milyen nagy a szegénység ezekben az eldugott falvakban, hogy mennyi gyerek éhezik, hogy nem járnak iskolába" - mondta Botos.

A Reuters szerint "Magyar ózdi mosolyhadjárata" aggaszthatja "Orbán nacionalista Fidesz pártját, amely a pénzbeli támogatási programoknak és a hagyományos értékek képviseletének köszönhetően régóta élvezi a romák és más szegényebb, gyakran vidéki magyarok támogatását".

A Reuters úgy tudja, hogy évtizedek óta az első látogatás, amelyet egy jelentős magyar politikus tesz egy "roma" településen, és szerintük ez "sorsdöntőnek bizonyulhat".

Mint írják, a "romák" régóta szenvednek a szegénységtől, a magas munkanélküliségtől és a diszkriminációtól szerte Kelet-Európában. A hivatalos adatok szerint alig több mint 200 000 ember vallja magát "romának" Magyarországon, de aktivisták és szociológusok becslése szerint számuk félmillió és egymillió közé tehető a közel 10 milliós országban.

"Ők a legnagyobb kisebbség, és 34 éve senki sem törődött velük igazán"

- mondta Magyar Péter a Reutersnek egy kampánymegálló alkalmával, a kommunizmus 1989-es bukása óta eltelt évtizedekre utalva.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató