2024. június 22. - Paulina
EUR : 396.43
USD : 369.91
Időjárás ikon34°20°

Több olajat ad a Mol vecsési kútja, mint várták

Próbaüzeme során a Mol V1 nevű vecsési olajkútja máris közel ugyanannyi olajat ad, mint a korábban átadott V2 kút, az induló mennyiségnél pedig többet, és még többre van lehetőség.

A Mol Vecsés mellett egyelőre próbaüzemben működő, V1 nevű olajkútjának hozama a második legnagyobb a csoporton belül, az élen a szintén vecsési V2 kút áll. A V1 induláskor napi 1300 hordó olajat adott, most napi 1500-nál tart, de esélyes a napi 1700 hordó is – hangzott el a helyszíni bejáráson.

A vecsési lelőhely nem egyszerűen új, hanem a legjelentősebb az olajtársaság portfóliójában. „A V1 és a V2 kút beindítása óta 10-11 százalékkal nőtt a társaság hazai termelése, és 6 százalékkal Magyarországé” – emelte ki a V1 kút helyszíni bemutatásán Bacsa György, a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója. Közölte, hogy a Mol a következő három évben közel 100 milliárd forintnyi beruházásra készül a kutatás és termelés területén. A vállalat olajtermelése az évi 100 milliárdos nagyságrendű beruházásai nélkül a kétharmadára esett volna.

Schubert Archibald, a Mol Magyarország kutatás-termelési igazgatója a fenti napi termelési adatok kapcsán jelezte, hogy

a V1 és a V2 kútból származik a hazai olajtermelés közel 17 százaléka.

A Mol hazai olajtermelésének e két kút adja a negyedét, a csoport egészének pedig az 1,5 százaléka. A társaság a közelmúltban indította be turai olajtermelését is.

Az olaj kétezer méter mélyről ér fel, a lenti nagy nyomás miatt szinte magától, amire csak később, a lelőhelyen lévő olaj mennyiségének csökkenésével kell majd egyébként kiforrott módszerekkel rásegíteni. Az egész tételt a társaság százhalombattai finomítójába szállítják napi 4-5 tartálykocsival. A Világgazdaság kérdésére Schubert Archibald elmondta, hogy a finomítóig nem, de egy gyűjtőpontig később lefektethetnek vezetéket a lelőhelyről, amely akár 10 évig, de hosszabb ideig is termelhet.

A 60-70 Celsius-fokos és 30 bar nyomáson érkező vecsési olaj magas paraffintartalmú, emiatt 37 fokon szilárd halmazállapotúvá válik, amit a szállítás során figyelembe kell venni. Összetételének köszönhetően előállítható belőle motor- és kenőolaj. Az igazgató részletezte, hogy összetétele miatt a vecsési olaj feldolgozása a százhalombattai finomítóban nem igényelt semmilyen átalakítást, mert a létesítményt eleve az orosz és a hazai olaj finomítására tették alkalmassá. Míg a hazai olaj üzemanyag-előállításra alkalmas hányada mintegy 50 százalék, az orosz  import esetében az arány 60 százalék körüli.

Készül a Mol a szintén mintegy 2000 méter mélyre tervezett V3 kút beindítására is.

A kutat a Rotary fúrja 40-41 napig – ezt is Schubert Archibald ismertette. A munka végeztével a Rotary 8 nap alatt leszereli a fúrólétesítményét, amelyet azután egy sekélygázfúrás helyszínén állít fel újra. Az R69 nevű fúróberendezés Németországban készült, ott is újították fel a közelmúltban. Ez a legnagyobb teljesítményű a maga nemében, amellyel a Mol dolgozik, de van üzemben a lelőhelyein két kisebb is.

Tavaly a Mol adta a hazai kőolajtermelés mintegy felét, 3,3 millió hordót, valamint a földgáztermelés 86 százalékát.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató