2024. június 17. - Alida, Laura
EUR : 397.66
USD : 371.92
Időjárás ikon28°17°

A jobboldal előretörésétől tart a Politico

A jobboldal kontinens szerte megerősödhet az EP-választások hajrájához érve a Politico szerint. A brüsszeli portál Magyarországot szemléletes példaként említi az EU-ban történő változásokra.

A radikális jobboldal újbóli politikai erőként való megjelenése a kontinensen sokkoló – írja az EP-választásokat megelőző hosszú elemzőcikkében a Politico.

A portál attól tart, hogy a jobboldal Európa-szerte megerősödik: példaként említi, hogy Franciaországban a Nemzeti Tömörülés a szavazatok harmadát szerezheti meg, Németországban az AfD a második hely felé tart, Olaszországban pedig Giorgia Meloni a legnépszerűbb.

Magyarország szerepe szemléletes példája annak, hogy a jobboldal miként alakíthatja a politikát, amikor fontos hivatalt tölt be.

Bár az ország kicsi, Orbán Viktor miniszterelnök blokkoló szerepet játszott Brüsszelben, megzavarta az EU erőfeszítéseit a migránsok elosztásában és Ukrajna támogatásában

– állítja a cikk, amelynek elkészítéséhez öt újságíróra volt szükség.

A szerzők megjegyzik, sokan attól tartanak, hogy Olaszország Magyarország nyomdokaiba lép. A választási hajrában egyébként őrültebbnél őrültebb ötletek látnak napvilágot, amivel az európai intézményekben dolgozó baloldaliak megpróbálnák a magyar kormányt büntetni.

(mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató