2024. június 22. - Paulina
EUR : 396.43
USD : 369.91
Időjárás ikon34°20°

Medián: Elsöprő Fidesz győzelem várható az európai parlamenti választáson

Legutóbbi felmérésük szerint pedig nem kétséges a Tisza Párt második helye sem, és az újból erőre kapó DK–MSZP–Párbeszéd lista tűnik még biztos befutónak.

A Medián legfrissebb felmérése szerint az európai parlamenti választáson a Tisza Párt 6, a DK–MSZP–Párbeszéd 2 EP-mandátumra számíthat​ a Fidesz–KDNP mandátumainak száma legalább 11 lehet.

Hozzátették, ez szám végeredményben attól függ, hogy az 5 százalékos küszöböt megközelítő, de azt el nem érő pártlisták, tehát a Mi Hazánk és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt listája végül bejut-e az Európai Parlamentbe.

Ha egyikük sem, a Fidesz mandátumainak száma 13, ha egyikük igen, akkor 12 lehet. ​

A becslést viszonylag sok bizonytalanság nehezíti. Például az is, hogy még azoknak is, akik biztos szavazónak minősítik magukat, 25 százaléka nem tudja vagy nem akarja megmondani, hogy melyik pártlistára fog szavazni. Az utóbbiak 52 százaléka ellenzékinek mondható, és csak 24 százalékuk kormánypártinak.​

A Medián azt is mérte, honnan jöttek a Tisza Párt szavazói.

A kutatás megerősíti, hogy Magyar Péterék döntően az ellenzéktől vettek el szavazókat, mindössze 9 százalékuk pártolt át a Fidesztől.

​A közvéleménykutató cég szerint ugyan rossz a közhangulat, de ennek ellenére sikeresnek látszik a pártok mozgósítása: az EP-választás fontosabb résztvevőinek szavazói négyötödösnél is nagyobb arányban állítják, hogy január 9-én biztosan az urnákhoz járulnak. Bár az ilyen kijelentéseket nem szabad nagyon komolyan venni, magas részvételre lehet számítani.​

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató