2024. július 23. - Lenke
EUR : 390.06
USD : 358.25
Időjárás ikon32°21°

Meghalt a katona, akit egy migráns késelt meg a lengyel határon

Meghalt csütörtökön az a lengyel katona, akit múlt héten egy, a fehérorosz–lengyel határon átjutni próbáló illegális bevándorló késsel megsebesített – közölte az X-en a lengyel fegyveres erők főparancsnoksága.

A múlt keddre virradóra folytatott határvédelmi akció során megsebesített katona a varsói katonai kórházban hunyt el. „A fehérorosz határon elkövetett támadás térségében nyújtott elsősegély, valamint az orvosok erőfeszítései ellenére nem sikerült megmenteni az életét” – olvasható a lengyel fegyveres erők főparancsnoksága (DGRSZ) bejegyzésében.

A katona az északkelet-lengyelországi Dubicze Cerkiewne település közelében szenvedett halálosnak bizonyult sérüléseket, amikor egy nagyjából ötvenfős migránscsoport megpróbálta áttörni a fehérorosz határon Lengyelország által emelt acélkerítést.

A támadás közben a határkerítés fehérorosz oldalán álló egyik migráns a katonát a rácsok közötti résen keresztül késsel mellkason szúrta. A sebesültnek egyik kollégája nyújtott helyszíni elsősegélyt, majd az északkelet-lengyelországi Hajnówka város kórházba szállították. Wladyslaw Kosiniak-Kamysz miniszterelnök-helyettes, nemzetvédelmi miniszter csütörtök délelőtti sajtóértekezletén azt közölte, hogy a továbbra is súlyos állapotú katonát a fővárosban kezelik.

A késelő külföldi férfi kilétéről, tartózkodási helyéről nincsenek információk. Az incidens másnapján, szerdán Donald Tusk kormányfő Wladyslaw Kosiniak-Kamysz nemzetvédelmi és Tomasz Siemoniak belügyminiszterrel együtt látogatott Dubicze Cerkiewnébe. Közös sajtóértekezletükön Tusk bejelentette: a súlyosbodó migrációs válság miatt Lengyelország visszaállítja a belépési tilalmat a fehérorosz határ menti térség kétszáz méter széles sávjában.

Tusk akkor aláhúzta:

a határvédelem, valamint saját életük védelme érdekében a lengyel határőröknek joguk, sőt kötelességük, hogy minden rendelkezésükre álló módszert alkalmazzanak, és ebben az állam, valamint személyesen a miniszterelnök teljes támogatását fogják élvezni.

Csütörtökön élénk politikai visszhangot váltott ki Lengyelországban a nemzetvédelmi tárca által megerősített információ, hogy a március végén Dubicze Cerkiewne térségében folytatott határvédelmi akció során leadott figyelmeztető lövések miatt a lengyel hatóságok őrizetbe vettek két, a fehérorosz határ védelmét segítő katonát, akiket egyebek mellett mások életének veszélyeztetésével gyanúsítottak meg. A katonák jelenleg szabadlábon védekeznek. A Fehéroroszországon keresztül Lengyelországba irányuló migrációs nyomás miatt a keleti határon szolgáló lengyel határőröket jelenleg 5500 katona, valamint a rendőrség is támogatja.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató