2024. június 17. - Alida, Laura
EUR : 397.66
USD : 371.92
Időjárás ikon28°17°

Felmérés: Vitézy Dávid legyőzheti Karácsony Gergelyt

Szentkirályi Alexandra visszalépését követően egyre többen vélik úgy, hogy Karácsony veszíteni fog június 9-én.

Vitézy Dávidra a szavazók több mint 50 százaléka bízná rá Budapeast vezetését – derült ki a Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatása alapján. 

Szentkirályi Alexandra visszalépését követően többen vélik úgy, hogy Karácsony vasárnap veszíteni fog (46 százalék), 

mint akik szerint meg fogja nyerni (42 százalék) a választást.

 
Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, Szentkirályi Alexandra, a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje péntek reggel bejelentette, hogy csak a Fidesz fővárosi listavezetőjeként folytatja a kampányt, s így három szereplőre szűkült a jelöltek köre. A Nézőpont Intézet arra volt mindezek tükrében kíváncsi, hogy az átalakult versenyben ki lehet a legnagyobb esélyese a vasárnapi választásnak.

Vitézy megszólíthatta Karácsony korábbi szavazóit is

A felmérés rámutatott, hogy a budapestiek abszolút többsége (52 százalék) Vitézy Dávidra, az LMP-Zöldek és a Vitézy Dáviddal Budapestért civil szervezet közös jelöltjére szavazna. Karácsony Gergelyre, a Gyurcsány-koalíció jelöltjére a fővárosi szavazók mindössze 45 százaléka adná szavazatát. 

Ezek alapján úgy tűnik Vitézy Dávidnak sikerült Karácsony Gergely 2019-es 51 százalékos támogatói köréből is megszólítania szavazókat. 

Grundtner András, a Mi Hazánk jelöltje esélytelen kihívóként legfeljebb 3 százalékos szimpatizánsi körrel rendelkezik.

Péntek reggel visszalépett a főpolgármester-jelöltségtől Szentkirályi Alexandra, a Fidesz-KDNP jelöltje. Döntését azzal indokolta, hogy úgy érzi, a fővárosiak többsége le akarja váltani a Budapestet kormányzó Gyurcsány-Karácsony-tandemet.

A változást akarók tábora viszont eddig megosztott volt, így ő utat enged a változásnak, eláll a főpolgármester-jelöltségtől.

Szentkirályi a támogatóitól azt kérte, hogy a főpolgármesteri szavazólapon szavazzanak Vitézy Dávidra, a listás szavazólapon pedig továbbra is a Szentkirályi által vezetett Fidesz-KDNP-re.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató