2024. június 22. - Paulina
EUR : 396.43
USD : 369.91
Időjárás ikon34°20°

Török Gábor előre elemez: a Fidesznek a 48 százalék a siker, a Tiszának a 25

Az elemző szerint a DK-nak kudarc, ha nem érik el a 10 százalékot, a Momentum és a Mi Hazánk pedig akkor lehet csalódott, ha nem jutnak be az EP-be.

Rövid elemzést tett közzé Török Gábor politológus Facebook-oldalán, amelyben felvázolta, szerinte melyik lista milyen eredményt tekinthet sikernek, valamint kudarcnak az európai parlamenti választáson. A szakértő szerint itt a mandátumszerzést leszámítva nincs objektív mércéje a sikerességnek.

A kormánypártoknak az lehet siker Török szerint, ha legalább 48 százalékot érnek el, míg ha jelentősen elmaradnak a korábbi választási eredményektől, az kudarcnak is számíthat, még akkor is, ha a Fidesz megnyeri a választást, és a legnagyobb párt marad. A politológus 45 százaléknál húzta meg a határt.

A Tisza Párt pár hónapos pártként csak azzal okozhat csalódást a támogatóinak, ha elmarad a várakozásoktól, ezt Török szerint a 20 százalék alatti eredmény jelentené, míg 25 százalék fölött sikerként könyvelhetné el az EP-választást Magyar Péter pártja.

A DK-féle hárompárti lista 15 százalék feletti eredmény esetén már örülhet, ha 10 százalék alatt maradnak, az viszont csalódás lehet a pártoknak Török szerint. A Mi Hazánk és a Momentum egyaránt azzal bukhat nagyot, ha nem érik el az 5 százalékos küszöböt, sikerről az elemző szerint előbbi 10, utóbbi már 7-8 százalék feletti eredmény esetén is beszélhet.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató