2024. július 23. - Lenke
EUR : 390.06
USD : 358.25
Időjárás ikon32°21°

Antifasiszták tüntetnek Brüsszelben a "szélsőjobboldal ellen"

Vasárnap a Belga Antifasiszta Koordináció aktivistái és szimpatizánsai egy országos antifasiszta tüntetés keretében vonulnak végig Brüsszelen. Kedden este pedig már a De Brouckère téren is gyülekeznek majd aktivisták.

"A látszat ellenére ez egy újabb fekete vasárnap" - olvasható a közleményükben

Vasárnap az anarchisták 13 órakor gyülekeznek a Mont des Arts-on, majd átvonulnak Brüsszelen, és 15 órakor megérkeznek a Place du Luxembourgra. A szervezők "több ezer" résztvevőre számítanak - mondta Sixtine Van Outryve az Antifasiszta Koordinációtól, megerősítve, hogy mindkét demonstrációra rendőrségi engedélyt kaptak.

Az első akcióra már kedd este sor kerül, egy statikus demonstrációra, 18.30-kor a De Brouckère téren, néhány szónokkal. A szervezők "500 és 1000 közötti résztvevőre számítanak".

Liège-ben is tartanak már ma este tüntetést.

A tüntetők azért gyűlnek össze, hogy kifejezzék nemtetszésüket a "szélsőjobboldallal" szemben. Aggódnak a választási eredmények miatt, különösen "a Vlaams Belang 23 százalékos aránya Flandriában...

Európa jobboldali radikalizálódása és 178 (!) "szélsőjobboldali" képviselő bejutása az Európai Parlamentbe kiverte a biztosítékot náluk. A szervezet ezért "emlékeztetni akarja az embereket a cordon sanitaire fontosságára", és társadalmi ellenprogramot fogalmaz meg.

"A tegnapi (vasárnapi, a szerk.) fekete vasárnap a megszorító politika évtizedeinek és a rasszizmus elbagatellizálásának eredménye volt a kormányzat legmagasabb szintjein" - közölték.

"Az antiszociális, elnyomó, rasszista és szexista intézkedések halmozása egy olyan rendszer felé sodor minket, ahol az egyenlőtlenség a szabály, a szolidaritás pedig háttérbe szorul." - tették hozzá.

A szervezet más európai országokra is hivatkozik, ahol vasárnap óta szintén antifasiszta tüntetések zajlanak az európai választási eredmények nyomán. Franciaországban például a "szélsőjobboldali" Rassemblement National aratott nagy sikert.

 

Bede Zsolt - Vadhajtások.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató