2024. július 23. - Lenke
EUR : 390.06
USD : 358.25
Időjárás ikon32°21°

Daniel Freund úgy érzi, nem tudta megszólítani a fiatalokat

Sebeiket nyalogatják a zöldek és liberálisok a csúfos választási kudarc után.

Elemzésben kutatja az Euronews a vasárnap lezárult európai parlamenti választás legnagyobb vesztesei, a liberális Renew és a zöld frakció súlyos kudarcának okait. Úgy látják: a két frakció súlyos mandátumveszteségét a szélsőjobboldal okozta, valamint az, ahogyan a zöldek és a liberálisok a tagállamokban a lakhatási és inflációs problémákra, illetve az ukrajnai háborúra reagáltak – ráadásul ott van még a Green Deallel kapcsolatos súlyos problémahalmaz is.

A környezetvédelmi politikák jövője foroghat kockán” – írja a lap.

Az Euronews leszögezi: leginkább Belgiumban, Franciaországban és Németországban szenvedtek el súlyos vereségeket a liberálisok és a zöldek, s ebből leginkább a „szélsőjobboldal” profitált, amely a lakhatás, az infláció és a háború problémáját is hitelesebben tudta megközelíteni.

Philippe Lamberts belga zöld EP-képviselő, az európai zöld frakció társelnöke még vasárnap éjjel újságíróknak azt mondta:

a Zöldek voltak az egyetlen olyan politikai erő, amely annak ellenére kardoskodott a környezetvédelem mellett, hogy volt „erős ellenszél a közvéleményben szélsőjobbról és máshonnan is”.

Emellett üzent az EP-ben többséget szerzett néppárti-szociáldemokrata-liberális hármasnak is: „ha stabilitást és felelősségteljes politikát szeretnétek a következő öt évben, akkor a szélsőjobboldal különböző árnyalatainak felkarolása nem lehet a számotokra opció”.

Az Európai Zöld Párt főtitkára, Benedetta De Marte szerint pedig kifejezetten a liberálisok és a zöldek között „vannak gondok, nem is kicsik”, s „ezek a bizonytalanságok teszik lehetővé a szélsőjobboldal számára, hogy oda jussanak, ahol vannak”. De Marte elmondta azt is: a párt nyugtázta, hogy nem fogja tudni megismételni 2019-es sikerét, mert akkor a klímavédelem irányában volt egy „hajtóerő a társadalomban, amit már nem látunk”.

Magyarország „régi barátja”, Daniel Freund újraválasztott német zöld képviselő a német Zöldek gyenge szereplését belpolitikai okokkal magyarázza: 

Németországban a Zöldek sok fiatal szavazót veszítettek. Ez aggasztó.

A kampányunk nem tudta megszólítani ezeket a szavazókat, megmutatni nekik a klímapolitikánk sürgősségét” – mondta, hozzátéve, hogy Németországban és Franciaországban „a választók ezeket az európai választásokat arra használták, hogy kifejezzék elégedetlenségüket nemzeti kormányaikkal”.Franciaországban Emmanuel Macron liberális szövetsége kormányoz, Németországban Freund zöldjei részei Olaf Scholz hárompárti koalíciójának.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató