2024. július 23. - Lenke
EUR : 390.06
USD : 358.25
Időjárás ikon32°21°

Nukleáris fegyverekkel gyakorlatozik Oroszország és Belarusz

A svájci béketárgyalások előtt kerül sor a gyakorlatra.

Oroszország és szövetségese, Fehéroroszország új szakaszba lépett a közös nukleáris gyakorlatok során:a két hadsereg vadászgépeket és tankokat vonultatott fel egy gyakorlat során, amelynek célja az volt, hogy megmutassák a világnak katonai partnerségük felkészültségét.

Minszk számára a gyakorlatok módot jelentettek arra, hogy „növeljék készültségüket az úgynevezett megtorló fegyverek használatára” – mondta Viktor Hrenin fehérorosz védelmi miniszter.

Bár nem vesz részt közvetlenül Ukrajna inváziójában, és nincsenek saját nukleáris fegyverei, Fehéroroszország tavaly óta helyet biztosít néhány orosz taktikai nukleáris arzenálnak.

A gyakorlatok kapcsán az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy Moszkva „következetesen javítja védelmi képességeit” szuverenitásának védelme érdekében.

Moszkva 2022 februári, teljes körű ukrajnai inváziója óta Vlagyimir Putyin elnök gyakran fenyegette a Nyugatot nukleáris fegyverek használatával, ha Oroszország területét támadás éri. 

Elemzők szerint Moszkva nukleáris fenyegetőzése arra szolgál, hogy elriassza a nyugati hatalmakat attól, hogy lehetővé tegyék Ukrajna számára orosz területek elleni csapások végrehajtását fegyvereikkel.

A taktikai nukleáris fegyverek kevésbé erősek, mint a hagyományos nukleáris fegyverek, és a harctéren is bevethetők, még a baráti erők közelében is.

Sokan úgy vélik, hogy a moszkvai vezetés szerint ezen fegyverek potenciális használata sokkoló hatású lenne, de nem vezetne egyenesen nukleáris háborúhoz. Egyetlen ország sem használta még taktikai nukleáris fegyvereit tesztelésen kívül.

A gyakorlatok néhány nappal az ukrajnai békecsúcs előtt kezdődtek, amelyet Svájcban rendeznek szombaton.

Bár körülbelül 90 ország vesz részt rajta, Oroszországot nem hívták meg, és Peking közölte, hogy Kína sem csatlakozik.

 

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató