2024. július 19. - Emília
EUR : 390.04
USD : 356.82
Időjárás ikon34°21°

Döntött az NVI – Újraszámolják az érvénytelen szavazatokat Budapesten

12:4 arányban döntött úgy a Nemzeti Választási Iroda, hogy a bemutatott bizonyítékok figyelembevétele után újraszámoltatja a szavazatokat Budapesten. Mint ismert, Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt szerdai sajtótájékoztatóján hívta fel a figylemet, hogy több kerületben látványosan sok érvénytelen szavazat született a főpolgármester-választás során, ezért kérte a szavazatok újraszámlálását.

Borzasztóan igyekezett a Nemzeti Választási Iroda négy ellenzéki delegáltja, hogy akadékoskodásukkal megakasszák a fővárosi szavazatok újraszámlálását, mivel erős gyanú merült fel, hogy rendszerszintű hibákat vétettek a választási bizottságok a kirívóan magas, mitegy 24 ezernyi érvénytelen szavazat miatt. Az erről szóló fellebbezést Vitézy Dávid szerdán nyújtotta be az Irodához, amely napirendre is vette az ügyet.

A döntés értelmében a NVI berendeli az érvénytelen szavazatokat és azokat három napon belül újraszámoltatja.

Mint ismert, Vitézy Dávid szerdán délután jelentette be, a szavazatok újraszámlálását fogja kezdeményezni, miután gyanúsan sok érvénytelen szavazat született a főpolgármester-választáson.

24592 érvénytelen szavazat született, 78 százalékkal volt több az érvénytelen szavazat, mint a listás szavazáson, jelentős szórás volt egyes kerületekben

– fogalmazott Vitézy Dávid, aki úgy véli, hogy az érvénytelen szavazatok egyenlőtlen eloszlása visszáságra hívja fel a figyelmet, a IV. és VII. kerület kirívó volt. Szerinte kerületenként eltért, hogy miként húzták ki Szentkirályi Alexandra nevét a szavazólapon, az egyes városrészek radikálisan eltérő gyakorlatot alkalmaztak. Vitézy úgy látja, hogy a Fővárosi Választási Bizottság a felelős ezért. Volt, ahol véleménye szerint láthatatlan módon húzták ki a kormánypárti jelölt nevét.

A szavazókat nagy mértékben téveszthette meg az eltérő gyakorlat

– mondta, hozzátéve, hogy a számok is igazolják ezt a megállapítást, hiszen ahol rendesen lehúzták a kormánypárti jelöltet ott lényegesen kevesebb lett az érvénytelen szavazatok száma, a VII. kerületben például több mint a duplája, a szavazatok 6,08 százaléka érvénytelen volt. Vitézy úgy véli, hogy a kettős iksz problémája miatt sok szavazatot érvényteleníthettek, ezért újra kell számolni az érvénytelen szavazatokat, hiszen a Fővárosi Választási Iroda is észlelelte a szavazás napján ezt a problémát, ezért világos utasítást küldtek a szavazóköröknek.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató