2024. július 19. - Emília
EUR : 390.04
USD : 356.82
Időjárás ikon34°21°

Lengyelország részlegesen lezárta határát Fehéroroszországgal

Az intézkedés csütörtöktől lép érvénybe, és kilencven napig marad hatályban. Lengyelország területére csak külön engedéllyel fognak átengedni bizonyos személyeket.

Aláírta Tomasz Siemoniak lengyel belügyminiszter a lengyel–fehérorosz határsáv egyes szakaszaira vonatkozó belépési tilalomról szóló rendeletet – közölte szerdán a varsói belügyi tárca. Az intézkedés csütörtöktől lép érvénybe, és 90 napig marad hatályban. Külön engedély alapján beengednek a zónába meghatározott személyeket, például újságírókat és a humanitárius szervezetek munkatársait.

A lengyel kormány szerint a belépési tilalom célja, hogy növeljék a civilek, valamint Lengyelország keleti határát őrző köztisztviselők biztonságát, és korlátozzák az embercsempészek aktivitását. 

A belépési tilalom a több mint 400 kilométer hosszú lengyel–fehérorosz határvonal mintegy 60 kilométer hosszú szakaszát érinti. Ebből megközelítőleg 44 kilométer hosszú szakaszon a zóna szélessége 200 métert tesz ki, 16 kilométeres szakaszon pedig – ahol természeti rezervátumok, erdők vannak – mintegy 2 kilométer széles sávról lesz szó.

Az új belépési tilalmat azt követően jelentették be, hogy május végén a határon átjutni próbáló egyik illegális bevándorló megkéselt egy a határőröket segítő lengyel katonát.

A 21 éves Maciej Sitek június 6-án belehalt sérüléseibe. Szerdai temetése alkalmából délben Lengyelország-szerte a határőrség, a tűzoltóság és a rendőrség szirénahanggal tisztelgett a katona emlékének.

Június elején figyelmeztető lövés leadása miatt a lengyel hatóságok őrizetbe vettek két, a fehérorosz határ védelmére kirendelt katonát.

A történést Jacek Siewiera, a lengyel elnöki hivatal keretében működő nemzetbiztonsági iroda (BBN) főnöke felháborítónak nevezte. Siewiera arra reagált csütörtök reggeli sajtóértekezletén, hogy a lengyel védelmi tárca előző este megerősítette a két katona március végi őrizetbe vételét.

(vg.hu)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató