2024. július 23. - Lenke
EUR : 390.06
USD : 358.25
Időjárás ikon32°21°

Magyarország elérte célját: kimaradunk a háborúból

Tegnap Magyarországra érkezett Jens Stoltenberg, hogy Orbán Viktor miniszterelnökkel tárgyaljon. A NATO-főtitkár a keleti blokk országait tömörítő Bukaresti Kilencek rigai találkozóján – melyen hazánk elnöki szinten ezúttal nem képviseltette magát – tegnap annyit elárult, hogy a júliusi washingtoni csúcstalálkozó napirendjét vitatják meg.

A sajtótájékoztatót Orbán Viktor miniszterelnök kezdte, aki köszöntette a NATO főtitkárát, majd elmondta, hogy áttekintették a partneri viszonyt.

Mint a délelőtti sajtótájékoztatón kiderült, a felek megállapodtak a legfontosabb kérdésekben. A magyar kormány nem fogja blokkolni a többségi döntéseket, viszont – ahogy ezt a Orbán Viktor kérte: minden NATO-területen kívüli akció csak önkéntes lehet, így Magyarország továbbra is kimarad a háborúból.

„A két fél közötti együttműködés megerősödött Jens Stoltenberg vezetése alatt” – tette hozzá, majd közölte: Magyarország lojális és elkötelezett tagja a NATO-nak, jelenleg 1300 magyar katona vesz részt NATO műveletekben. Védelmi kiadásaink meghaladják a GDP 2 százalékát. Ellátunk légtérrendészeti feladatokat Szlovákia, Szlovénia és a balti államok területe felett.

Ezekkel a hozzájárulásukkal erősítjük és a jövőben is erősíteni fogjuk a NATO-t.

Mint a miniszterelnök elmondta: a magyar kormány a háború kitörés óta eltérő véleményt fogalmaz meg a többségtől, de elkötelezett és lojális szövetségesei maradunk a NATO-nak.

Éppen ezért Magyarország nem fogja blokkolni azokat a döntéseket a NATO-ban, amelyek ugyan eltérnek a magyar céloktól, de többséget kapnak a többi tagállamtól. Ezután a magyar miniszterelnök köszönetet mondott a főtitkárnak, hogy megértette és elfogadta a magyar álláspontot, 

így garanciát kaptunk arra, hogy minden NATO-területen kívüli akció csak önkéntes lehet.
Magyarországnak tehát nem kell részt vennie a háborúban, ami a miniszterelnök szerint azért is fontos, mert a hétvégi választásokon is magyar emberek erre adtak felhatalmazást.

Hazánk világossá tette, hogy a másik 31 tagállam döntését nem tudja, és nem is akarja megváltoztatni, míg Magyarország kihasználja azt a mozgásteret, amit a szerződések biztosítanak neki.

Magyarország sem pénzt, sem embert nem küld az esetleges jövőbeli NATO-misszióba, most egy korrekt megállapodás született
 – mondta Orbán Viktor.

Jens Stoltenberg arról beszélt, hogy Magyarország egy nagyrabecsült NATO-szövetséges volt az elmúlt 25 évben és hozzájárult a közös biztonságunkhoz. Az ukrajnai helyzetről azt mondta, hogy a NATO szövetségesek megállapodtak az ukrajnai kiképzés koordinálásában, és hosszútávú pénzügyi elkötelezettséget is vállalnak.

A főtitkár szerint megállapodtak abban, hogy Magyarország nem fogja blokkolni a közös döntéseket, de mivel hazánk nem kíván részt venni ezekben a NATO erőfeszítésekben, így magyar katonák nem vesznek részt semmilyen ukrajnai katonai tevékenységben, és nem használnak fel magyar pénzügyi eszközöket.

Hozzátette, hogy Washingtonban fogják véglegesíteni az erről szóló megállapodást.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató