2024. július 18. - Frigyes
EUR : 390.9
USD : 357.25
Időjárás ikon35°21°

Semjén Zsolt: Senkit sem küldünk vissza Ukrajnába

“Magyarországon minden menekült biztonságban van” - nyilatkozta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az atv.hunak, miután a magyar hatóság vizsgálja: az ukrán határon áthatolt teherautó utasai jogosultak-e a kiadatás elleni védelemre. Megszólalt az ukrán határőrszolgálat szóvivője is. 

“Természetesen senkit sem küldünk vissza Ukrajnába, Magyarországon minden menekült biztonságban van” - jelentette ki Semjén Zsolt.

A miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke azt követően nyilatkozott erről, hogy kiderült: menekültügyi eljárást indítottak az ukrán határon áthatolt teherautó utasai ügyében.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság az MTI megkeresésére a magyar-ukrán határon áthatolt teherautó ügyében azt a tájékoztatást adta: a hatóság menekültügyi eljárásban dönt a menedékkérő kérelmezők menekült, vagy oltalmazott státuszáról.

Az eljárásban vizsgálják, hogy a kérelmezők jogosultak-e a visszaküldés, a kiadatás elleni védelemre - írta Szabolcs vármegyei rendőrfőkapitányság.

“Nem engedjük, hogy a halálba küldjék őket”

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes májusban már nyilatkozott arról, hogy Magyarország nem fogja kiadni Ukrajnának a hozzánk menekülteket, függetlenül attól, hogy katonaköteles  vagy sem. 

Az elemi humánum alapján nem engedjük, hogy a halálba küldjék őket

- nyilatkozta májusban Semjén Zsolt.

Most a rendőrségi közleményben emlékeztettek arra, a Magyarországra érkező, nemzetközi védelemre szoruló külföldi menedékkérők a hatályos magyar és nemzetközi jogszabályok alapján védelemben részesülnek. A rendőrség hivatalos eljárásban vizsgálja az ügy körülményeit - emelte ki a főkapitányság.

Megszólalt az ukrán határőrszolgálat szóvivője

Andrij Demcsenko ezredes, az ukrán határőrszolgálat szóvivője hétfőn az Ukrajinszka Pravda hírportálnak azt mondta, hogy Kárpátalján egy fekete katonai rendszámú, GAZ-66-os típusú teherautó vasárnap áthatolt az államhatáron Ukrajnából Magyarországra, a magyar határőrök pedig 32 ukrán állampolgárt vettek őrizetbe.

Az incidens Kockaszállás és Nagybégány között történt. A magyar fél később 32 személy őrizetbe vételéről tájékoztatta az ukrán határőrséget.

Andrij Demcsenko szóvivő hozzátette: a magyar fél még nem adta át Ukrajnának az őrizetbe vett ukrán állampolgárokat.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató