2024. július 13. - Jenő
EUR : 392.92
USD : 360.91
Időjárás ikon34°24°

Vitézy: 20 kerületből van bizonyítékunk arról, hogy érvénytelennek számoltak el érvényes szavazatot

„Az elmúlt 67 órában létrehoztunk egy teljes jogi és választásmatematikai csoportot” – mondta Vitézy Dávid arról, hogy kérvényezni fogják az újraszámlálást. Mint mondta, több ezer bejelentést kaptak delegáltaktól, bizottsági tagoktól és választóktól arról, hogy miket tapasztaltak a választáson. Vitézy megerősítette, hogy az újraszámlálást elkerülhetetlen, „minden lehetséges jogi eszközt ki kell használni”.

Vitézy arról is beszélt, hogy ha az újraszámolás után akár csak egy szavazattal nyer Karácsony, akkor is el fogja fogadni, hogy ő lett Budapest főpolgármestere és „mindenkivel vitába fogok szállni, aki ezt megkérdőjelezi. De nem tartunk itt. Ennek a választásnak nincs jelenleg jogerős végeredménye” – mondta Vitézy, aki leszögezte, hogy a választás lebonyolításáért a főváros választási bizottsága volt a felelős.Az újraszámolás

Vasárnap hajszálon múlt Karácsony Gergely győzelme Vitézy Dáviddal szemben: Karácsony 324 szavazattal nyert a főpolgármesteri választáson. 742 ezer budapesti szavazott a választáson főpolgármesterre, a kis különbséghez képest pedig 76-szor ennyien, 24 592-en szavaztak érvénytelenül. Vitézy az önkormányzati választás lezárása előtt nem sokkal már jelezte, hogy az érvénytelen voksok nagy száma miatt „még eredményt hirdetni a főpolgármester-választáson nem lehet, szinte biztosan újraszámlálásra lesz szükség”.

Frissítés:

„67 órával ezelőtt zárult le a főpolgármester-választás szavazása, vasárnap este elmondtam, hogy az újraszámlálást elkerülhetetlennek tartom” – mondta Vitézy Dávid. Azóta felállítottak egy csapatot, ami több ezer bejelentést kapott arról, hogy milyen visszaélések történtek a választások lebonyolítások során. Azt mondta, a helyzet alapja egyszerű: 76-szor több az érvénytelen voksok száma, mint amennyi közte és Karácsony között a különbség. Mindenkinek az az érdeke szerinte, hogy a következő főpolgármester megfelelő legitimációval rendelkezzen.

Hozzátette: kizárólag a rendelkezésére álló jogi eszközöket használja, így ha kiderül, hogy Karácsony így is nyer, akkor gratulálni fog neki, és mindenkivel vitában fog állni, aki ezt megkérdőjelezi. A mai napon meg fogják kérdőjelezni a választás végeredményét.

Vitézy azt mondta, az utóbbi két napban két problémát azonosítottak.

807 ezer szavazó szavazott főpolgármesterre, vannak kerületek, ahol 10 százalékkal nőtt a részvétel 2019-hez képest, mind Karácsony, mind ő több szavazatot kapott, mind amennyi valaha szükséges lett volna a győzelemhez. A részvétel szerinte a pesti külső kerületekben nőtt igazán, ezekre a kampány során ő épített elsősorban, így szerinte neki is köszönhető, hogy ezekben a kerületekben megnőtt a részvétel.

24 592 érvénytelen szavazat volt ezen a választáson, Vitézy szerint kirívó probléma volt, a kerületek között jelentős szórás van, vannak kirívó kerületek, ahol meghaladta az átlagot az érvénytelen szavazatok száma. Ilyen a VII. és a IV. kerület is. Ez mutatott rá arra, hogy itt valami nem stimmel – mondta, szerinte itt még valami van a háttérben.Összehasonlították a fővárosi listára leadott szavazatokkal, ott is kilógott a IV. és a VII. kerület az érvénytelen szavazatokkal. Erre a területi eloszlásra önmagában nehéz megoldást találni – mondta. A két kerület között kevés a hasonlóság, Vitézy azonban utalt arra, hogy politikai hasonlóság van.

Vitézy kiemelte: Magyar Péter beszélt arról, hogy nem tud választani a jelöltek közül, azonban ő nem érvénytelenül szavazott, hanem fel sem vette a szavazólapját, erre buzdította szavazóit is. Hozzátette: azokban a kerületekben volt magasabb az érvénytelen szavazatok száma, ahol a Tisza Párt gyengébben szerepelt, vagyis összefüggés Magyar szavai és az érvénytelen voksok között nincs.Elemezték a szavazólapokat is. Azt látták, hogy Szentkirályi Alexandra visszalépése után új szavazólapokat nem tudtak nyomtatni, így fekete vonallal kellett eltüntetni a nevét. A kerületek viszont eltérően tették ezt meg, bár szerinte illő lett volna egy egységes gyakorlatot alkalmazni. A IV. és a VII. kerületben szerinte láthatatlan vékonysággal húzták ki Szentkirályi nevét a szavazólapokról, míg a II. és a XVI. kerületben például jól láthatóan tették meg.

Vitézy szerint statisztikával tudják bizonyítani, hogy ennek jelentős hatása volt a választásra.

A IV. és VII. kerület esetén “cérnavékonyságú” vonalról beszélt, míg máshol jól látható volt Szentkirályi nevének áthúzása. Vitézy ezen a ponton emelte ki, hogy a XVI. kerület, ahol jól húzták ki, fideszes, míg a IV. és a VII. kerület DK-s vezetésű. Szerinte az nincs rendben, hogy a kerületek szavazólapjai között ekkora különbség van. Az összes főpolgármesteri szavazólap 6 százaléka lett érvénytelen a VII. kerületben.

De ez csak az egyik problémakör szerinte, fakad belőle egy másik is. Vitézy arról beszélt, könnyű volt abba a hibába esni szavazóként, hogy behúzta Szentkirályit, majd szembesült azzal, hogy ő visszalépett és behúzta Vitézyre is. Így szerinte sok érvényes szavazat is érvénytelen lett. Azt gondolják, lehetnek olyan szavazók, akik leadták voksukat Szentkirályi Alexandrára, de Vitézy mellett is elhelyezett egy x-et. Ezek a szavazatok szerinte érvényesek.

Viszont nem akar senkit gyanúsítgatni, csak egy félreértésre akart rávilágítani. Szerinte a számlálóbiztosok azt hitték, így érvénytelenek a voksok. A Nemzeti Választási Iroda kézikönyve szerinte félreérthetően fogalmazott az ilyen helyzetekre vonatkozóan, annak egyik pontja azt írja, hogy az az érvénytelen, ahol a kiesett jelölt mellett is van x, vagy + jel. Ebből gondolhatták azt a delegáltak, hogy amely lapon két név, Szentkirályi és Vitézy neve mellett is van jelölés, az érvénytelen.

Viszont Vitézyék érvelése arra épül, hogy a Szentkirályi neve olyan, mintha ott sem lett volna, vagyis ha Szentkirályi és az ő neve mellett szerepelt x, vagy +, akkor az a szavazat érvényes.

A problémát észlelte szerinte a főváros is. A Fővárosi Választási Iroda vasárnap kiadott egy közleményt, amelyben kiemelték, hogy több helyről is volt érdeklődés a Szentkirályira adott voksok miatt. Ebben leírták azt is, hogy ha valaki Szentkirályira voksolt, az érvénytelen, de ha van rajta másik névnél is x, vagy +, akkor az a másik jelöltre érvényes voksnak minősül.

Innentől Vitézy szerint egy kérdés maradt: előfordulhatott-e olyan, hogy Szentkirályi Alexandrára és egy másik jelöltre leadott, érvényes szavazatok mégis érvénytelenné lettek nyilvánítva? Szerinte igen és ezt bizonyítani is tudják, hiszen azt mondta,

legalább húsz kerületben és 202 szavazókörben érvénytelennek nyilvánították tévesen ezeket a voksokat.

Ez azt jelenti, hogy alapos gyanú van arra, hogy Budapest-szerte tévesen történt az érvénytelen szavazatok számolása, így nagy számban lehetnek olyan érvényes szavazatok, amiket érvénytelenként számoltak el – mondta. Azt mondta, nem tudja, hogy hány ilyen lehet, de teljes Budapesten elkerülhetetlen így a szavazatok újraszámlálása.

Vitézy hozzátette, hogy ő és Karácsony is azzal tartozik szavazóinak, hogy bizonytalan helyzetbe nem tartanak fenn. Szerinte nem arról van szó, hogy ne tudnának belenyugodni a helyzetbe.

A pártok a Nemzeti Választási Bizottságban ülő embereit arra kérte, hogy támogassák az újraszámlálásért folytatott küzdelmet, ne engedjék meg, hogy a következő főpolgármester legitimitását megkérdőjelezni lehessen a jövőben.

Karácsony elmondása szerint nem hívta vissza, pedig még akkor kereste, amikor még ő vezetett. Állítása szerint azért hívta fel, hogy megállapodjanak abban, hogy az újraszámlálás elkerülhetetlen. Karácsony szerinte ünnepel, de mindannyiunk érdeke az, hogy tisztán lássunk.

Nem tudni, mi lesz az újraszámlálás vége, egyáltalán nem biztos, hogy megfordul ez az eredmény

– emelte ki Vitézy. Azt mondta, ma délután fél négykor fogja kérését a városházán átadni. Azt kezdeményezik, hogy

Budapest összes kerületében, összes szavazókörében az összes szavazólapot számolják újra.

Az RTL Híradójának kérdésére Vitézy elmondta, hozzájuk érkeztek olyan bejelentések, hogy egyes kerületekben a láthatatlan, vékony vonal használata egy tudatos stratégia volt. Szerinte Szentkirályi Alexandra visszalépése – a nemzetközi megfigyelők véleményével ellentétben – nem lehetett megtévesztő a választók számára. Azt viszont csodálja, hogy az ő nevének lehúzását nem vették észre a nemzetközi megfigyelők.

A Telex arra kérdezett rá, hogy elmenne-e az LMP és Vitézy addig, hogy újra voksoltassa a budapestieket, mire Vitézy annyit mondott, meg kell várni, hogyan dönt a a Fővárosi Választási Bizottság az újraszámlálásról. Vitézy a lap kérdésére elmondta, az ő szavazóbiztosaikat, számlálóikat nem készítették fel külön erre a helyzetre. Volt egy félreérthető NVI állásfoglalás, azt érthették félre a számlálóbiztosok. Ők jelzéseket nem csak a saját embereiktől, hanem ellenzékiektől és kormánypártiaktól is kaptak elmondása szerint.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató