2024. július 18. - Frigyes
EUR : 390.9
USD : 357.25
Időjárás ikon35°21°

Gulyás Gergely: A választás eredménye stabil és szilárd hátteret ad a kormánynak

Mit, miért tesz a kormány? címmel tart ma 11:00-kor Kormányinfót Vitályos Eszter és Gulyás Gergely. A tájékoztatón minden bizonnyal szó esik majd a Jens Stoltenberg és Orbán Viktor közötti szerdai tárgyalásokról és az orosz–ukrán háborúról, valamint az EP- és az önkormányzati választások eredményeiről is.

Vitályos Eszter a Kormányinfó elején köszöntötte a védőnőket, ma van a magyar védőnők napja.

Gulyás Gergely azzal kezdte tájékoztatóját, hogy a kormány tegnap a választások eredményét is értékelte, köszönetet mondanak a választópolgároknak.

A választási eredmény megerősítette a kormányzópártokat és a kormányt, sok beszédes adatot hoztak már sokan, egyet emelnék ki: több szavazatot kaptunk, mint a második, harmadik és negyedik helyezett együttvéve.

Az eredmény stabil és szilárd hátteret ad a kormánynak

– húzta alá a miniszter, hozzátéve: szilárd alapot ad a kormánynak ez ahhoz is, hogy a béke ügyét képviselje a nemzetközi kapcsolatokban.

Gulyás Gergely jelezte, Európa több országában megrengette a kormányt a választások eredménye, miközben a magyar kormány a NATO-főtitkárral állapodott meg. A miniszter hangsúlyozta, fontos, hogy Magyarország kimaradjon a NATO-misszióból és a háborúból is.

Gulyás Gergely szerint gyáva lépés volt, hogy az Európai Unió Bírósága csak a választás után hirdetett ítéletet, amiben a bizottság által javasoltnál súlyosabb, közel 80 milliárd forintnyi büntetést szabott ki Magyarországra. Elmondta, az Európai Bíróság ítéletét tegnap még nem tárgyalta meg a kormány, ugyanis az ítéletet még csak ma hirdették ki. Szerinte ez az ítélet felháborító és összeférhetetlen a magyar alkotmánnyal.

Ez az ítélet egy normális bíróságon nem születhetett volna meg

– fogalmazott.

Az ítéletet a kommunista idők döntéseihez hasonlította, majd ismét kiemelte, hogy ez a döntés nincs összhangban az EU törvényeivel.

Vitályos Eszter elmondta, 310 milliárd forint összegben valósultak meg beruházások Magyarországon az elmúlt időszakban, ebben voltak egészségügyi fejlesztések, hídátadás, kultúra és közművelődés, turisztika is. Oktatási és sportfejlesztések is megvalósultak. A vállalkozásfejlesztés területén szintén jelentős beruházások zajlottak.

A kormányszóvivő az otthonfelújítási programról elmondta, hétfőn kerül fel a végleges pályázati felhívás a honlapra, ez azt is jelenti, hogy hétfőtől előregisztrálhatnak azok a kivitelezők, akik közül lehet választani a beruházóknak.

A lakosság számára július 1-től nyílik meg a pályázati lehetőség.

Elképzelhetetlennek tartja Gulyás, hogy a KDNP és a Tisza Párt egy frakcióba üljön majd az EP-n. Gulyás szerint kétféle opció lehet ennek megakadályozására: „nem veszik fel a Tisza Pártot vagy kilép a KDNP”.

Újságírói kérdésre válaszolva kijelentette, a kormány célja, hogy legalább a minisztériumok, központi hivatalok és országos szervek saját tulajdonban legyenek – magyarázta Gulyás azt, miért vásárol a kormány irodaházakat. Szerinte jó lenne, ha állami cégeknél is megoldható lenne ez. Gulyás azt szeretné, hogy az országos szervek menjen külkerületbe, irodaházakba, a belvárosi drága irodákban pedig ne ők legyenek.

Gulyás nem akar tippelni, és folyamatosan tárgyalnak a csádi katonai misszióról, azonban úgy gondolja, hogy majd akkor lesz biztos, hogy a magyar kormány katonákat küld az afrikai országba, amikor megérkezett az első magyar katona.

Gulyás Gergely a választásokról úgy fogalmazott, hogy Magyarországon hagyományosan magas színvonalon bonyolítják le a választásokat. A fővárosról elmondta, ennyire szoros küzdelemnél mindenkinek az az érdeke, hogy az eredmény megkérdőjelezhetetlen és legitim legyen.

A miniszter az eredményről kifejtette, sokféle megközelítése van, százalékosan a legutóbbi eredményhez képest a kormánypártok kevesebb százalékot kaptak, de két nehéz év van mögöttük,

mégis annyi szavazatot kaptak, mint EP-választáson még soha, ami különösebb indoklást nem kíván.

Gulyás Gergely a NATO-főtitkár tegnapi látogatásáról közölte, volt egy rendkívül nehéz helyzet, ez úgy nézett ki, hogy a NATO tagjainak döntő többsége más álláspontot képvisel a háború kezelésével kapcsolatban, mint amit Magyarország helyesnek tart. A feladat a NATO egységének megőrzése volt, de úgy, hogy Magyarország nem enged a békepárti álláspontjából. A találkozó azért volt eredményes mert biztosítja a lehetőséget, hogy Magyarország békepárti állásponton maradjon és ne vegyen részt a NATO ukrajnai missziójában.

Gulyás Gergely szerint a demokráciákban lehetnek véleménykülönbségnek, de egy közös alapra szükség van. Szerinte a Momentum nyílt és büszke hazaáruló.

Régóta álmodozott arról, hogy arról beszélhessen, hogy a Momentum rossz eredményt ért el, mert szerinte ez azt jelenti, hogy a hazaárulásnak nincs 5 százalékos támogatottsága az országban.

Fekete-Győr Andrásnak sok szerencsét kívánt a pártelnök-jelöltségéhez.

Gulyás Gergely Manfred Weber budapesti látogatásáról és Magyar Péterrel történő tárgyalásáról leszögezte, ő nem tervez találkozni a német politikussal, Magyarország pedig szabad ország, bárki találkozhat bárkivel, abban nagy meglepetést nem lát, hogy hosszabb ideje a KDNP kifelé megy a Néppártból, valaki pedig előbb-utóbb befelé fog menni. Legutóbb Márki-Zay Péter is oda tartott, most Magyar Péter. Ez csak megerősíti azt a feltételezésüket, hogy az Európai Néppárt balra tolódott.

Gulyás Gergely világossá tette: „Mi jobbnak tartanánk ha Közép-Európából jönne NATO-főtitkár”. Ha a többiek ragaszkodnak ahhoz, hogy Mark Rutte legyen a főtitkár, Magyarország támogatásához tennie és bizonyítania kell.

Gulyás Gergely úgy látja, akkor kerülne le a reflektorfény Magyarországról, ha a háború támogatói közé szegődne a magyar kormány, vagy ha a migrációnak megnyitnák a határokat, vagy a gyerekeknek gendertájékoztatókat tartanának, de ezekre nem hajlandók, ezért nem tűntek el a felhők a kapcsolat egéről.

Gulyás Gergely elmondta, hogy tervezik felvenni a kapcsolatot a V4-országokkal, hozzátette, hogy a legutóbbi találkozón a miniszterelnökök abban maradtak, hogy több érték van az együttműködésben, mint a nézeteltérés.

Újságírói kérdésekre válaszolva a miniszter továbbá arról is beszélt, hogy

- Azt tervezik, hogy a reptéri gyorsvasút és más infrastrukturális fejlesztés minél gyorsabban megkezdődjön,
- A debreceni oltóanyaggyárról azt mondta, „közel kész van”.
- Az ukrajnai háborúról azt mondta, majdnem minden nemzetközi hír az eszkalációhoz vezet. „Az eszkaláció a feszültség, szaporodik a világban”.
- A radikális német párt európai választáson elért eredményeivel kapcsolatban elmondta, „soha föl sem merült, és ez után sem fog, hogy csatlakozzunk hozzájuk”.

Gulyás Gergely leszögezte, Csák János jóval korábban eldöntötte, hogy távozik miniszteri posztjáról, csak megvárta a választásokat,

„ha 85 százalékot kaptunk volna, akkor is másnap távozott volna”.

A miniszterelnök nem tervez a kormányzat személyi összetételében változtatásokat.

Gulyás Gergely szerint mindannyian örülnének a kormányban, ha Szentkirályi Alexandra visszatérne, de a Fidesz-KDNP visszalépett főpolgármester-jelöltje Budapesttel kíván foglalkozni, ő vezette a Fidesz budapesti listáját, ő a budapesti Fidesz elnöke is.

Nem volt célja a magyar diplomáciának, hogy legyen egy Zelenszkij-Orbán találkozó – mondta el Gulyás Gergely. „Önmagában a fotósok kedvéért nem tartunk találkozót” – tette hozzá, de

egyelőre úgy érzi, nincs olyan, amiben az ukrán elnök és Orbán Viktor meg tudnának egyezni.

Gulyás szerint „van okunk szégyenkezni” azért, amilyen jelenleg a reptérre vezető út Budapestről. Gulyás úgy látja: szükség lesz új terminálra és vasúti összeköttetésre is. Gulyás korábban egy sajtókérdésre azt mondta, hogy azután, hogy a kormány megszerezte a repteret, „nagy infrastrukturális fejlesztések” kezdődhetnek, ennek része lesz a gyorsvasút is.

Gulyás arra is reagált, hogy Olaszországban EP-képviselőnek választották az Antifa-ügy vádlottját. Bár ítélet még nem született az ügyében, a miniszter köztörvényes bűnözőnek nevezte, és

szerinte nem egy pozitív látlelet az az olasz demokráciáról és választókról, hogy egy bűnözőt küldenének az Európai Parlamentbe.

Amíg a képviselőknek mentelmi joga van, addig nem folytatható ellenük eljárás, ezért a magyar hatóságoknak az EP-hez kell fordulnia, hogy felfüggesszék a megválasztott olasz képviselő mentelmi jogát.

A hetes cikkelyes eljárásról Gulyás Gergely kifejtette, van egy tárgyi tévedés is, mert abban az eljárásban, amit az Európai Parlament kezdeményezett Magyarországgal szemben, nem lehet szavazati jogot felfüggeszteni. A miniszter egyébként megjegyezte, az egész egy „szórakoztató és tragikomikus jelensége az európai politikának”.

Sajtókérdésre Vitályos Eszter azt mondta, nem tudják, eddig mennyi méltányossági kérvény volt, januárban fognak tudni erről számokat is mondani.

Vitályos korábban hangoztatta, hogy

eddig csak külön méltányossági eljárást lehetett indítani olyan esetekben, ha nem született meg a gyerek CSOK esetében vagy babavárónál: most már az államháztartási törvénybe is bekerült a méltányossági eljárás lehetősége.

A budapesti repülőtérrel kapcsolatos DK-közleményről azt mondta, felettébb vastag arcbőr kell ahhoz, hogy azok adjanak ki ilyen közleményt, akik eladták a reptér 75 százalékát.

Vitályos Eszter ezzel kapcsolatban elmondta, hogy rengeteg az álhír a reptér megvásárlásával kapcsolatban. Mint mondta, júliusban tart a minisztérium egy sajtótájékoztatót, addig is azt kérik, hogy a nem megalapozott állításokat az újságírók mellőzzék. 

Ha Oroszország NATO-tagállamot támadna és nem egy ukrán NATO-missziót indítana, akkor Magyarország természetesen részt venne a védekezésben, mondta Gulyás. „Mi nem akarunk kilépni a NATO-ból” – mondta Gulyás, de azért úgy érzik, hogy a NATO most átlép olyan határokon, amiken nem kéne.

Ősszel jöhet az új kulturális törvény, legalábbis akkor fog a kormányhoz kerülni a törvény, amely már Hankó Balázs, az új kulturális miniszter kezében összpontosul majd.

Balog Zoltán interjúval kapcsolatban Gulyás Gergely elmondta, hogy egyetért vele, hibázott. „Nem folytatok közvéleménykutatást, de én nagyra becsülöm Balog Zoltánt” – mondta, hozzátéve, hogy ez nem változott

Kovács Gergely győzelmével összefüggésben reményét fejezte ki, hogy a XII. kerület ezután sem válik drogkereskedők tanyájává.

Okként említette meg, hogy „nem mondtuk el elégszer, hogy nem az a legjobb jelölt, aki saját bevallása szerint akkor élt a legjobban, amikor drogot termesztett”.

Orbán Viktor Indexnek adott interjújával kapcsolatban, miszerint Gulyás Gergelynek bőségesen van dolga a Magyar Péter miatti cikizés elhárításával, elmondta, hogy a miniszterelnök arra célzott, hogy vannak viccelődések.

Leginkább arról, hogy Magyar Péter nem fizetett tagdíjat. Visszamenőleg befizethetné. 47 ezer forintról beszélünk

– fogalmazott.

Európai Bíróság menekültügyi döntésével összefüggésben elmondta, hogy Magyarország nem fog eleget tenni a pénzügyi zsarolásnak, nem fogja megváltoztatni a migrációs politikáját.

Nem olvastuk még az ítéletet, megvizsgáljuk, és meglátjuk, hogyan tudunk lépni ezzel kapcsolatban

– mondta Gulyás, aki szerint az, hogy rendezzék a bírságot, önmagában nem igényli a költségvetés módosítását.

Az EP-választás eredményével kapcsolatban Gulyás Gergely úgy látja, javult a helyzet azzal kapcsolatban, hogy újabb források szabaduljanak fel Magyarország számára.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató