2024. július 17. - Elek, Endre
EUR : 391.4
USD : 359.05
Időjárás ikon37°22°

Megvan, hogy ki lehet az Európai Tanács következő elnöke, csak épp büntetőeljárás folyik ellene a hazájában

Úgy tűnik azonban, hogy ez az apró szépséghiba nem jelentene problémát az EU vezetőinek.

António Costa ellen Portugáliában jelenleg is folyik büntetőeljárás; bár még nem vádolták meg semmilyen bűncselekménnyel, továbbra is nyomoznak ellene befolyással való visszaélés gyanúja miatt, amelybe ő és kormánya is belekeveredett, majd le is mondott miniszterelnöki posztjáról.

Úgy tűnik azonban, hogy ez az apró szépséghiba nem jelentene problémát az EU vezetőinek, akik közül sokan szeretnék, hogy ő vegye át Charles Michel helyét a Tanács elnökeként, írta meg a Politico.

A portugál politikus ideális jelöltnek tűnik; a szocialisták tagja, akik a második helyet szerezték meg az EU választásokon, és szeretnék, hogy a Tanács következő elnöke a saját soraikból kerülne ki. A különböző pártállású európai állam- és kormányfők is kedvelik őt, tisztességes, fair tárgyalóként tekintenek rá, aki rendelkezik a bonyolult konszenzusos döntések meghozatalához szükséges képességekkel.

Costát azonban egy erős kihívó veszélyeztetheti; a skandináv országok ugyanis a nemrég megtámadott Mette Frederiksen dán miniszterelnök jelölését támogatják, aki a biztonságpolitika és migráció kérdéseiben közelebb áll az ő álláspontjukhoz.

A Politico szerint a Katar-gate után az EU-s vezetés sokkal érzékenyebb a Costa-ügyhöz hasonló botrányokra, és tekintettel az európai parlamenti választásokon történt jobboldali erősödésre, akik kampánya jelentős részben a korrumpálódott európai vezetőkről szólt, Costa ügye különösen problémás lehet. 

(mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató