2024. július 23. - Lenke
EUR : 390.06
USD : 358.25
Időjárás ikon32°21°

Tíz éves biztonsági megállapodást írt alá Biden és Zelenszkij

Joe Biden amerikai elnök és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő 10 évre szóló biztonsági megállapodást írt alá, amelynek értelmében Washington ígéretet tett arra, hogy továbbra is támogatja Kijevet a Moszkva elleni konfliktusban.

A megállapodást a G7-ek dél-olaszországi találkozóján írták alá csütörtökön. A megállapodás szerint az Egyesült Államok ígéretet tett arra, hogy “segít elrettenteni és szembeszállni Ukrajna területi integritása elleni jövőbeli agresszióval”, és “támogatja Ukrajna erőfeszítéseit a mai háború megnyerésére és a jövőbeli orosz katonai agresszió elrettentésére”.

“Az Egyesült Államok politikája, hogy segítséget nyújtson Ukrajnának a hiteles védelmi és elrettentő képesség fenntartásában”

– áll a paktumban.

Washington ígéretet tett arra, hogy számos módon támogatja Kijevet, többek között katonai segítséggel, hírszerzési információk megosztásával és gazdasági támogatással.

“Ukrajna tartós békéjét azzal kell alátámasztani, hogy Ukrajna képes most megvédeni magát és elrettenteni a jövőbeni agressziót”

– mondta Biden az aláírási ceremónia után újságíróknak.A péntek kora reggel közzétett videóbeszédében Zelenszkij azt mondta, hogy a szerződés “a valódi szövetség szintjére emeli” az Egyesült Államok és Ukrajna közötti kapcsolatokat. A biztonsági megállapodást “az Amerikával kötött legerősebb megállapodásnak nevezte függetlenségünk 33 éve alatt”.

Ukrajna 2023 óta hasonló paktumokat kötött egyes NATO-országokkal, köztük az Egyesült Királysággal, Franciaországgal és Németországgal. Zelenszkij szerint Kijevnek jelenleg 17 biztonsági megállapodása van külföldi támogatókkal, “és további tíz van előkészítés alatt”.
 
A szerződések hosszú távú kötelezettségvállalásokként szolgálnak, anélkül, hogy Ukrajnának NATO-tagsági státuszt biztosítanának. A már aláírt dokumentumok azonban nem rendelkeznek a NATO-alapokmány 5. cikkének erejével, amely kimondja, hogy az egyik tag elleni támadást a többieknek a szövetség egésze elleni támadásként kell kezelniük.

Kijev hivatalosan 2022 szeptemberében kérte felvételét a NATO-ba. Washington azonban világossá tette, hogy Ukrajna addig nem lehet tag, amíg nem rendeződik az Oroszországgal fennálló fegyveres konfliktusa. Oroszország a maga részéről többször is figyelmeztetett, hogy semmilyen nyugati segítség nem riasztja el az ukrajnai hadműveletétől.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató