2024. július 23. - Lenke
EUR : 390.06
USD : 358.25
Időjárás ikon32°21°

Véget ért a fővárosi újraszámolás, zajlik az összesítés, eddig háromszáz felett van az érvényes szavazatok száma

Karácsony Gergely és Vitézy Dávid között eredetileg 324 szavazat volt a különbség.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) pénteken kilenc órakor kezdte meg a főpolgármester-választás érvénytelen szavazólapjainak újraszámolását a sajtó és a választásokon jelenlévő nemzetközi megfigyelők jelenléte mellett, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) közreműködésével.

13:30 körül a számlálás véget ért, jelenleg az érvényes szavazatok összesítése zajlik. 

A Magyar Nemzet információi szerint ugyanakkor az első kerülettől a nyolcadikig 141 érvényes szavazatot találtak, a kilencedik kerülettől a tizennegyedikig pedig nagyságrendileg 100-140-et.  Ezekben azonban Karácsony Gergelyre leadott érvényes szavazatok is vannak. 

A bizottság tagjai ezután ellenőrzik a mégis érvényesnek minősített szavazólapokat, a Nemzeti Választási Bizottság 17 órakor tart ülést.

Az újraszámlálásra azok után került sor, hogy Vitézy Dávid az érvénytelen szavazatok nagy mennyisége, és a választás szorossága miatt a főpolgármester-választás eredményváróján már arról beszélt, hogy a szavazatok újraszámlálására lesz szükség. Ezen aligha lehet csodálkozni, hiszen a jelenlegi főpolgármester nagyon szoros küzdelemben, mindössze 324 szavazattal nyerte meg a vasárnapi önkormányzati választást Vitézy Dáviddal szemben. A DK–MSZP–Párbeszéd jelöltje a voksok 47,53 százalékával (371 466 szavazat) nyert, míg az LMP jelöltje 47,49 százalékot ért el (371 142 szavazat).

(MNO)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató