2024. július 13. - Jenő
EUR : 392.92
USD : 360.91
Időjárás ikon34°24°

Az antifa Ilaria Salis visszatért Olaszországba

Szombaton hazatért Olaszországba Ilaria Salis, miután a múlt vasárnap európai parlamenti mandátumot szerzett, pénteken pedig kiengedték a budapesti házi őrizetből.

A Budapesten elkövetett utcai támadások elsőrendű vádlottja kamerák kereszttüzében érkezett meg Monzába, szülei házához, az utat Budapestről autóval tették meg.

Salis tavaly februári elfogása óta letartóztatásban volt Budapesten, május 23-án azonban kiengedték a börtönből és bűnügyi felügyelet alá helyezték. Pár héttel korábban az olasz Zöldek és Baloldaliak Szövetsége (AVS) európai parlamenti képviselőnek jelölte Salist, és múlt vasárnap 175 ezer szavazattal mandátumot is szerzett.

Ezt követően, pénteken került le az elektromos nyomkövető a lábáról és elhagyhatta tartózkodási helyét.

Mivel EP-képviselőként Salist mentelmi jog illeti meg,

a Fővárosi Törvényszék felfüggesztette a vele szemben folytatott büntetőeljárást, és egyben az Európai Parlament elnökéhez fordulnak, hogy az európai testület hozzon döntést a nő mentelmi jogának felfüggesztéséről, ez utóbbi nélkül ugyanis nem lehet folytatni vele szemben az eljárást. 

Ilaria Salis részese volt a tavaly februárban Budapesten elkövetett utcai támadásoknak, amely során a fővárosba érkező külföldi antifasiszta aktivisták olyan járókelőkre támadtak, akikről azt feltételezték, hogy a kitörés napi neonáci rendezvényre érkeztek. Ilaria Salist két esetben társtettesként, egy esetben pedig bűnsegédként, bűnszervezetben elkövetett életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletével vádolják.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató