2024. július 18. - Frigyes
EUR : 390.9
USD : 357.25
Időjárás ikon35°21°

Ukrán nacionalisták támadtak a kijevi pride-ra - 30 percig tartott a felvonulás

Vasárnap délelőtt az LMBT-jogokért indított "Egyenlőségi menet" résztvevői a kijevi Teatralnaja metróállomás közelében gyűltek össze. Ez az első pride felvonulás Oroszország teljes körű ukrajnai inváziója során.A szervezők szerint "száz métert" sétálhattak.

A metró kijáratánál sok rendfenntartó állt szolgálatban. Mindenkit, aki a menet résztvevőihez lépett, fémdetektorral ellenőriztek - írja a Strana.

A rendőrség gyűrűbe fogta a felvonulókat. A Jevhen Csikalenka utcán, ahol az aktivisták vonultak, teljesen lezárták a forgalmat.

Az "egyenlőség menete" Kijevben nem tartott sokáig: a szervezők felszólították a résztvevőket, hogy menjenek le az aluljáróba és oszoljanak szét. Előzetesen azt tanácsolták nekik, hogy rejtsék el az LMBT-szimbólumokat, hogy elkerüljék a provokációkat a metróban.

Maga a rendezvény a gyülekezési időt figyelembe véve még 30 percig sem tartott. Valójában az aktivisták körülbelül 20 métert sétálhattak.

Hatalmas LMBT-ellenes felvonulást tartottak Kijevben. A felvonulást a "Centuria" és a "Jobboldali Szektor" szélsőjobboldali csoportok szervezték. A kijevi metróban LMBT-felvonulást tartottak volna, de az elmaradt, mivel a 'KievPride' rendezvény szervezői nem tudták garantálni a résztvevők biztonságát a LMBT-ellenes tömeggel szemben.

A "KievPride" ellen 5 prominens parancsnok írt elítélő nyilatkozatot, amelyben arra kérik a Radát, hogy a háború alatt ne engedélyezzenek ilyen rendezvényeket.

A parancsnokok: Denis Nikitin ('Orosz Önkéntes Hadtest'), Maxim Zhorin ('Azov' 3. Különleges Brigád), Bogdan Khodakovy ('Revanche' Zászlóalj), Christian Udarov és Ivan Philipchuk (az Ukrán Fegyveres Erők tisztjei).

A nacionalisták a Hrescsatykon gyűltek össze, hogy tüntessenek az LMBT-felvonulás ellen.  Az összecsapások megelőzése érdekében a rendőrség megakadályozta őket.

Később a közmédia azt írta, hogy a szélsőjobboldali aktivisták áttörték a rendőrségi kordont, és az "Egyenlőség Menete" felé futottak.


Ugyanakkor az LMBT-t támogató rendezvénynek már vége volt, és a résztvevők elkezdtek menekülni...

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató