2024. július 23. - Lenke
EUR : 390.06
USD : 358.25
Időjárás ikon32°21°

Zelenszkij szerint már holnap tárgyalna a békéről Oroszországgal, ha Moszkva kivonul Ukrajnából

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a második "békecsúcsra" készül. Szerinte erre "nem évek, hanem hónapok múlva" kerül sor.Ezt Zelenszkij a svájci békecsúcs eredményeiről tartott sajtótájékoztatón mondta.

"A második csúcstalálkozónak egyesítenie kell közös munkánkat a béke részletein. Háborús állapotban vagyunk, és nincs időnk hosszú távú munkára. A munkának hónapokig kell tartania, nem pedig évekig. Amikor a béke akcióterve elkészül, és minden lépést kidolgozunk, megnyílik az út a második csúcstalálkozó előtt, és így a háború befejezése előtt az "igazságos és tartós béke" érdekében" - mondta Zelenszkij.

Elmondása szerint már több ország is szeretne otthont adni a második "békecsúcsnak", és Ukrajna már megkezdte a tárgyalásokat erről a kérdésről.

"Megkezdtük velük a tárgyalásokat. Biztos vagyok benne, hogy a választás valóban globális jelentőségű lesz" - hangsúlyozta az elnök.

Zelenszkij azt is világossá tette, hogy szeretné, ha Oroszország jelen lenne a második "békecsúcson".

"Ha Oroszország részt vesz a második csúcstalálkozón, az azt jelenti, hogy békét akar, és hogy elhatározta, hogy véget vet a háborúnak. Hogy ezt ő maga akarja-e, vagy a világközösség kényszeríti erre, számunkra nem fontos. Ami számunkra számít, az az eredmény - a háború befejezése" - mondta Zelenszkij.

Azt is elmondta, hogy Kijev kész már holnap megkezdeni a tárgyalásokat Moszkvával, ha

a Kreml "tiszteletben tartja Ukrajna területi integritását".
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató