2024. július 23. - Lenke
EUR : 390.06
USD : 358.25
Időjárás ikon32°21°

Reuters: Az amerikai titkosszolgálat terjesztette, hogy nem hatékony a kínai Covid-vakcina

A Reuters oknyomozása szerint kiderült: a koronavírus-járvány csúcspontján Washington álhírek terjesztésével próbálta csökkenteni Kína befolyását a Távol-Keleten és a Közel-Keleten.

Az amerikai hadsereg titkos kampányt indított a koronavírus-járvány csúcspontján a Fülöp-szigeteken, hogy ellensúlyozza Kína növekvő befolyását az országban, amelyet különösen keményen sújtotta a halálos vírus – idézte a Portfolió.hu a Reuters nyomozásának eredményét.

Kiderítették, hogy az amerikai hadsereg hamis internetes fiókokat hozott létre, a közösségi média bejegyzések a maszkok és a tesztkészletek minőségét bírálták, valamint a kínai Sinovac vakcinát.

A Reuters azonosított legalább 300 fiókot az X-en, amelyek megfeleltek azoknak a leírásoknak, amelyeket korábbi amerikai katonai tisztviselők osztottak meg a Fülöp-szigetekkel kapcsolatos művelettel kapcsolatban. A fiókok többségét 2020 nyarán hozták létre, és a #Chinaangvirus – „Kína a vírus” – hashtag köré szerveződtek.

Az amerikai titkosszolgálati oltásellenes erőfeszítések 2020 tavaszán kezdődtek, és Közép-Ázsián és a Közel-Keleten túl is zajlottak még, mielőtt 2021 közepén megszüntették volna őket.

A Pentagon a helyi közönségekhez igazította a propagandakampányát több platformon, és félelmet keltett Kína oltásai iránt a muszlimok körében, amikor a vírus naponta ezrek halálát okozta.

A stratégia része volt, hogy erősítették a vitatott állítást, miszerint mivel az oltások néha disznószövetet tartalmaznak, Kína injekciói tilosak lehetnek az iszlám törvény szerint.

A kampány Donald Trump elnöksége alatt indult és Joe Biden elnöksége alatt is folytatódott. A Fehér Ház 2021 tavaszán kiadott egy rendeletet, amely betiltotta az oltásellenes erőfeszítést, a Pentagon pedig belső vizsgálatot indított.

Noha a Reuters csak ázsiai országokat érintő dezinformációs akcióról számolt be, Európában is gyorsan elterjedtek az ebben foglalt állítások. A Sinopharm gyógyszergyártó volt az első cég, amely bejelentette, elkészült a Covid-19 megbetegedés ellen fejlesztett védőoltással.

(mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató