2024. július 14. - Örs, Stella
EUR : 392.92
USD : 360.91
Időjárás ikon36°24°

Felvették a Tisza EP-képviselőit az Európai Néppárt frakciójába

Felvették a Tisza Párt európai parlamenti képviselőit, köztük Magyar Péter alelnököt az Európai Néppárt frakciójába – közölte a csoport a honlapján. A jobbközép csoport kedd délután tartotta az alakulóülését.

A frakció vezetője, Manfred Weber támogatta a tiszások felvételét, miután múlt pénteken Budapesten járt. Ő a frakció mögött álló pártcsalád elnöke is: ebben pártok vannak benne többek között az EU-n kívülről is. A Tisza egyelőre nem tagja az ernyőszervezetnek és nem is kérte a felvételét ide.

A közlemény külön hangsúlyozza: „a frakciótagsággal és a párttagsággal kapcsolatos döntések függetlenek egymástól”.

A szabályok szerint ha új tagokat vesznek fel a frakcióba, először az elnökség vizsgálja meg a kérelmet „ugyanabból az országból azokkal az EP-képviselőkkel, akik már a Néppárt tagjai”, magyarul először a KDNP-vel kellett egyeztetni. Ezután szavazhattak a frakció tagjai arról, hogy elfogadják vagy elutasítják-e a kérelmet, ami a leadott szavazatok többségével mehet át.

A mostani adatok szerint az Európai Néppárté lesz messze a legnagyobb frakció az újjáalakuló EP-ben. A csoport 190 mandátumra számíthat a 720-ból, a szocialisták 135-tel állnak a második helyen. 

A hét tiszás mellett hét másik képviselőről is döntöttek, akiket az EP már mind beleszámolt a 190 néppárti képviselőbe. Hollandok, csehek, egy dán és egy német is van köztük.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató