2024. július 23. - Lenke
EUR : 390.06
USD : 358.25
Időjárás ikon32°21°

Orbán Viktor kész támogatni Mark Rutte jelölését a NATO főtitkári posztjára

Magyarország kész támogatni Mark Rutte távozó holland miniszterelnök jelölését a NATO főtitkári posztjára, Rutte azon a fogadalmának a fényében, hogy teljes mértékben támogatja azt a megállapodást, amely szerint magyar állomány nem vesz részt a NATO ukrajnai tevékenységében, és ezek támogatására sem fordítanak magyar forrásokat – írta az X-en Orbán Viktor miniszterelnök.

A kormányfő üzenetében felidézte, hogy a múlt heti európai parlamenti választásokat követően, amelyeken a magyarok többsége a béke mellett szavazott, fontos megállapodásra jutottak Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral.

„Megállapodtunk abban, hogy magyar állomány nem vesz részt a NATO ukrajnai tevékenységében, és ezek támogatására sem fordítanak magyar forrásokat”

– fogalmazott bejegyzésében Orbán Viktor.

Hozzátette, a következő lépés ezen a héten annak biztosítása volt, hogy ez a megállapodás kiállja az idő próbáját.

„A tegnapi brüsszeli találkozó után Mark Rutte miniszterelnök megerősítette, hogy teljes mértékben támogatja a megállapodást, és továbbra is ezt fogja tenni, amennyiben ő lesz a NATO következő főtitkára.

Fogadalmának fényében Magyarország kész támogatni Rutte miniszterelnököt a NATO-főtitkári posztra”

– közölte a kormányfő.

Mark Rutte arról is biztosította a magyar kormányfőt, hogy NATO-főtitkárként az lesz a célja: minden szövetségest azonos szintű megértéssel és tisztelettel kezeljen. Az X-bejegyzésben olvasható Mark Rutte Orbán Viktornak mindezekről kedden írt levele is.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató