2024. július 23. - Lenke
EUR : 390.06
USD : 358.25
Időjárás ikon32°21°

Ismét megkéseltek egy embert egy bevásárlóközpontban Finnországban

Újabb rasszista indíttatású késes támadás történt kedd este az észak-finnországi Oulu városban, ugyanabban a bevásárlóközpontban, amelyben hat napja egy szélsőjobboldali hátterű férfi késsel súlyosan megsebesített egy 12 éves gyermeket – közölte szerdán a rendőrség.
 
A közlemény szerint a keddi támadás gyanúsítottja 15 év feletti, azaz a finn törvények szerint kora alapján már büntetőjogilag felelősségre vonható tinédzser, aki a felsőtestén sebesítette meg felnőttkorú áldozatát.

A rendőrség közölte: vannak arra utaló jelek, hogy a feltehetően ugyancsak rasszista indítékú bűncselekményt a múlt heti, szintén az oului Valkea bevásárlóközpontban elkövetett késelésről másolhatták.

A bevásárlóközpont biztonsági őrei mindkét késelésnél közbeléptek. Az áldozatok túlélték a támadásokat, és kórházba szállították őket

– közölte a rendőrség.

Alexander Stubb finn elnök sokkolónak nevezte a támadásokat, amelyeket az ország több vezető politikusa is elítélt. „Finnországban semmilyen szinten nincs helye a rasszizmusnak vagy a rasszista erőszaknak” – hangsúlyozta.

Sebastian Lamsát, a január 13-i támadás 33 éves gyanúsítottját hétfőn kétrendbeli gyilkossági kísérlet miatt helyezte előzetes letartóztatásba az oului kerületi bíróság, mert 12 éves áldozatának megkéselését követően egy másik gyermeket is üldözőbe vett a bevásárlóközpontban.

Lamsa a Finnországban 2020-ban betiltott, az amerikai külügyminisztérium által múlt pénteken nemzetközi terrorszervezetnek minősített Északi Ellenállási Mozgalom (NRM) nevű szélsőjobboldali szervezet aktív tagja volt. A férfit korábban már elítélték, mert 2013-ban megkéselt egy férfit egy könyvbemutatón.

(Hirado.hu)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató