2024. július 19. - Emília
EUR : 390.04
USD : 356.82
Időjárás ikon34°21°

Nagy bajban van Karácsony Gergely

A főpolgármester új taktikai manőverbe kezdett, aminek célja, hogy szövetséget kössön a Tisza Párttal, illetve a Magyar Kétfarkú Kutya Párttal, így szerezve meg a többséget a Fővárosi Közgyűlésben.

Azonban Karácsony Gergely mesterterve nem élvez töretlen támogatást a hátországának számító Demokratikus Koalícióban, amely az elmúlt időszakban tapasztalható ellenzékváltó hangulat és Magyar Péter megjelenésének egyik áldozata lett.

A közös fővárosi listát állító DK–MSZP–P hármas összesen hat képviselőt delegálhat a Fővárosi Közgyűlésbe, ami messze van a többséghez szükséges 17 mandátumtól.

Karácsony politikai hátországa meggyengült, ezért is kezdett bele egy új taktikai manőverbe: a Tisza Párt szavazóinak és alelnökének is megüzente, hogy igény esetén főpolgármester-helyettesi pozíciót is adhat nekik – mondta el a fővárosi politikai helyzetet Tóth Erik, az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója a Magyar Nemzetnek.

Kiemelte: számtani értelemben a 17 képviselő meglehet egy DK–MSZP–P és Tisza koalícióval, de ennek a politikai realitása kérdéses. Karácsony Gergely ilyesfajta manőverezését ugyanakkor a Demokratikus Koalíció nem feltétlenül támogatja, mert bár Gyurcsány Ferenc korábban nem zárta ki az együttműködést Magyar Péterrel, utóbbi részéről ez távolinak tűnik. 

A tíz budapesti listából az első helyet a Fidesz–KDNP szerezte meg. A Tisza a második, míg a Párbeszéd–Zöldek–DK–MSZP a harmadik a sorban. A mandátumszerzési küszöböt összesen öt lista lépte át: az előbb említetteken túl az MKKP és a Vitézy Dáviddal Budapestért LMP–Zöldek is tagja a közgyűlésnek  – emlékeztetett Tóth Erik, aki szerint egy ilyen helyzetben Karácsony egyetlen reménye az lehet, hogy képes lesz szót érteni azokkal az emberekkel, akik Magyar Péter listájáról jutottak képviselői helyhez.

Ez esetben azonban a DK-s plakátokon Dobrev Klára mögött kampányoló főpolgármester lépne szövetségre azokkal, akik az ellenzékváltó hangulatból profitálva épp őket akarják politikai értelemben megsemmisíteni – mondta.

(PestiSrácok)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató