2024. július 14. - Örs, Stella
EUR : 392.92
USD : 360.91
Időjárás ikon36°24°

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Magyarország elkötelezett az európai védelmi képességek megerősítése iránt

Magyarország elkötelezett az európai védelmi képességek megerősítése iránt – emelte ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter Berlinben, miután tárgyalt Boris Pistorius német védelmi miniszterrel.

A magyar tárca keddi közleményében idézték Szalay-Bobrovniczky Kristófot, aki szerint az Európai Uniónak hiteles védelmi szereplővé kell válnia, Magyarország pedig elkötelezetten támogatja ezen védelmi képességek kialakítását.

Az alig két hét múlva kezdődő magyar uniós elnökséggel kapcsolatban a magyar tárcavezető részletesen egyeztetett a következő félév védelmi prioritásairól Boris Pistoriusszal.

Rámutatott: a háborúk korában a védelem és a biztonság, ezen belül az európai katonai képességek erősítése az elnökség egyik fontos eleme lesz.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf kiemelte: Magyarország nagy hangsúlyt helyez az európai védelmi ipar erősítésére. Emlékeztetett: a magyar kormány már 2016-ban megkezdte a haderőfejlesztést, amit az Európai Unió nemrég tűzött zászlajára. Ennek a folyamatnak egyik fontos ágaként építi Magyarország – legnagyobb részben európai alapokon – a védelmi ipart is.

A közlemény szerint a honvédelmi miniszter kifejtette: Magyarország biztonsága nem az országhatároknál kezdődik, “ennek megfelelően a magyar elnökség védelmi prioritásai között lesz – a 360 fokos kitekintés, valamint az illegális migráció és a terrorizmus elleni küzdelem jegyében – a Nyugat-Balkán integrációjának, valamint a Száhel-övezet megerősítésének kérdése is”.

A Boris Pistoriusszal folytatott megbeszélésen megvitatták Ukrajna támogatásának kérdését is.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf leszögezte:

Magyarország kezdetektől változatlan álláspontja az, hogy csak az azonnali tűzszünet és a béketárgyalások megkezdése állíthatja meg a háborút, amelynek a jelenlegi helyzet szerint nincs katonai megoldása.

A békepárti magyar kormány a június 9-i választásokon további megerősítést kapott, így továbbra sem támogatjuk a konfliktus eszkalációjának lehetőségeit, sem pénzt, sem fegyvert, sem katonát nem küldünk a NATO koordinációs szerepvállalásához, és nem támogatjuk az Európai Unió ilyen irányú törekvéseit sem – erősítette meg a honvédelmi miniszter.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató