2024. július 22. - Magdolna
EUR : 391.11
USD : 359.51
Időjárás ikon33°21°

Szijjártó Péter: Minden eddiginél többen regisztráltak konzuli védelemre a mai német–magyar mérkőzés kapcsán

Csaknem megháromszorozódott a konzuli védelemre regisztráltak száma a labdarúgó Európa-bajnokság német–magyar csoportmérkőzésére a Svájc elleni, előző hétvégi meccshez képest, ezért Stuttgartban is tizenegy konzul fogja segíteni a magyar szurkolókat szerdán – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Budapesten.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető arról tájékoztatott, hogy megerősített konzuli jelenlétet rendelt el a mai napra is, ugyanis több mint tízezer jegy került magyar állampolgárokhoz szervezett módon, és valószínűleg ennél is több honfitársunk lesz a stadionban.

„Stuttgartban tizenegy magyar konzul fogja majd segíteni a magyar szurkolókat. A város repülőterén, a vasútállomáson, a szurkolói zónában, a stadionnál, a vonulás során is szolgálatot teljesítenek magyar konzulok”

– közölte.

„A mobil konzuli irodánk a mai napra is kitelepült, a szurkolói zónába természetesen. 14 órakor indul a szurkolói vonulás, három évvel ezelőtt a rendőrök Németországban ezt nem engedélyezték, de most erre is lehetőség van” – tette hozzá.

„Tizenegy magyar konzul tehát, továbbra is három ügyeleti telefonszám: +36 30 084 1605, +36 30 387 0636, +36 30 120 9151. Állnak az önök rendelkezésére, hogyha valami baj van, akkor forduljanak, kérem, bizalommal a kollégáimhoz!” – mondta.

A miniszter arra is kitért, hogy összesen 2282 magyar drukker regisztrált konzuli védelemre, ez a valaha mért legmagasabb szám futballmérkőzés kapcsán, csaknem háromszor annyi, mint a Svájc elleni meccs előtt.

Utóbbiról szólva pedig rámutatott, hogy az első mérkőzéssel összefüggésben összesen tizenhét konzuli esetet jegyeztek fel, egy kivételével mindet kisebb ügyben.

„Egy komolyabb ügyünk volt, rendőrségi ügy, amelyre pirotechnikai eszközök használata miatt került sor. Ezért erre most is szeretném felhívni a figyelmet. A pirotechnikai eszközök használatát a német hatóságok tiltják, és mint a legutóbbi események is mutatják, ezt a tiltást komolyan is veszik, annak érvényt is szereznek, úgyhogy arra kérem önöket, a pirotechnikai eszközök használatától lehetőleg tartózkodjanak a mai napon is, hogy a rendőrségi eseteket meg tudjuk úszni” – mondta.

Szijjártó Péter emlékeztetett a legutóbbi Európa-bajnokság magyar–német mérkőzésére és az akkori körülményekre, amelyek szavai szerint „nem a legkellemesebb emlékeket hívják elő a memóriánkból”, azonban tudatta, hogy kollégái most sokkal jobb együttműködésről számoltak be a helyi hatóságokkal.

„A hatóságok sokkal rugalmasabbak, ezért reméljük, hogy a mai mérkőzés kevesebb kellemetlenséggel jár majd, mint a három esztendővel ezelőtti” – jelentette ki.

„Magyar győzelmet és kevés konzuli esetet kívánok a mai napra is. Jó szurkolást mindenkinek!”

– összegzett.

EURÓPA-BAJNOKSÁG, NÉMETORSZÁG
CSOPORTKÖR
A-CSOPORT, 2. FORDULÓ
18.00: Németország–Magyarország, Stuttgart (Tv: M4 Sport)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató