2024. július 23. - Lenke
EUR : 390.06
USD : 358.25
Időjárás ikon32°21°

17 millióan maradtak órákra áram nélkül Ecuadorban

Az évek óta energiaválsággal küzdő országban kórházakat és a metrót is érintette a szerdai áramkimaradás.Több órás áramkimaradás sújtotta egész Ecuadort, a dél-amerikai országban 17 millióan maradtak áram nélkül szerdán – számolt be a CNN. Az áramszünet a számos otthon mellett kórházakat és a tömegközlekedést is érintette.

“A mai áramszünet a karbantartásba és az infrastruktúrába való befektetés hiányának köszönhető” – mondta Roberto Luque infrastruktúráért felelős miniszter egy szerdai sajtótájékoztatón. Az ország évek óta energiaválsággal küzd, áprilisban vészhelyzetet rendeltek el és 8 órára lekapcsolták az áramot, amikor a szárazság miatt akadozott a termelés. Az akkori esetnek nincs köze a mostani kimaradáshoz a miniszer szerint.

Ecuador legnépesebb városában, Guayaquilben két kórház, köztük egy gyermekklinika maradt rövid ideig áram nélkül, de mindkét intézmény át tudott állni a saját generátorai által termelt áramra. Az ecuadoriakat 32 fokos hőségben érte az áramszünet, ami komoly kellemetlenségeket okozott.

“Elviselhetetlen a hőség és a pára, de nem tudunk légkondicionálót vagy ventilátort használni” – panaszkodott egy helyi a CNN-nek. “Ráadásul a víz sem megy” – tette hozzá. A fővárosban, Quitoban az egyébként külön elektromos hálózaton futó metró is leállt az áramkimaradás miatt.

Szerda éjjelre a kormány szerint az ország 95 százalékában helyreállt az áramszolgáltatás.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató