2024. július 17. - Elek, Endre
EUR : 391.4
USD : 359.05
Időjárás ikon37°22°

Mark Rutte lesz a következő NATO-főtitkár

Mark Rutte lesz a következő NATO-főtitkár, miután a szövetség mind a 32 tagja megállapodott abban, hogy a leköszönő holland miniszterelnök követi Jens Stoltenberget a világ legerősebb védelmi szövetségének élén.

Magyarország és Szlovákia keddi pozitív nyilatkozatát követően csütörtökön Románia is megerősítette Rutte támogatását, Klaus Iohannis román elnök pedig visszalépett a NATO vezetői posztjára való jelöltségétől, értesítette szövetségeseit a jelöltség visszavonásáról. További feltétele volt, hogy Magyarországnak ne kelljen részt venni az ukrajnai műveletekben és pénzzel se kelljen azokat támogatnia, de ez mondjuk eddig se volt kötelező.

A Politico azt írja: Rutte kritikus időszakban veszi át a NATO vezetését október 2-án, alig több mint egy hónappal az amerikai választások előtt, amelyek meghatározzák azon katonai szövetség sorsát, amely Kelet-Európa legsikeresebb elrettentő eszközeként szolgált az orosz agresszióval szemben. Donald Trump nem akar kilépni a NATO-ból, de azzal fenyegetőzött, hogy újraválasztása esetén csökkenti az Ukrajnának nyújtott amerikai segélyeket.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató