2024. július 19. - Emília
EUR : 390.04
USD : 356.82
Időjárás ikon34°21°

Az EU jövő kedden kezdi meg a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával és Moldovával

A tárgyalások megkezdésével ez a két volt szovjet állam megkezdi az EU-taggá válás folyamatát.

Az Európai Unió tagállamai pénteken hivatalosan is jóváhagyták a csatlakozási tárgyalások megkezdését Ukrajnával és Moldovával. Az EU-tagországok miniszterei kedd délután kezdenek tárgyalásokat Luxemburgban, előbb Ukrajnával, majd Moldovával – jelentette a TASR az AFP ügynökségre hivatkozva.

Ukrajna az orosz invázió 2022 februári kezdete után kérte csatlakozását a 27 tagú EU-hoz. Moldova egy hónappal később nyújtotta be kérelmét.

A tárgyalások megkezdésével ez a két volt szovjet állam megkezdi az EU-taggá válás folyamatát, amely valószínűleg több éves reformfolyamat lesz. Ukrajna 2022 júniusában kapta meg az Európai Unió tagjelölt országának státuszát. Az Európai Bizottság tavaly novemberben javasolta a csatlakozási tárgyalások megkezdését Ukrajnával és Moldovával is. Az EU vezetői decemberben megállapodtak abban, hogy tárgyalásokat kezdenek Ukrajna és Moldova csatlakozásáról.

A tárgyalások megkezdéséhez azonban a blokk tagjainak alá kellett írniuk ennek a folyamatnak a formális kereteit.

Az Európai Bizottság júniusban javasolta a csatlakozási tárgyalások megkezdését mindkét országgal, amely minden feltételnek megfelelt a tárgyalások megkezdéséhez.

Az AFP értesülései szerint egyes uniós tisztviselők még azelőtt igyekeztek felgyorsítani a csatlakozási tárgyalások megkezdését, hogy Magyarország július 1-jétől átveszi az Európai Unió Tanácsának félévente soros elnöki tisztét.

Magyarország már bejelentette, hogy nem áll szándékában tárgyalásokat folytatni Ukrajnával.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató