2024. július 19. - Emília
EUR : 390.04
USD : 356.82
Időjárás ikon34°21°

Ezüstérmes a magyar női párbajtőrcsapat az Európa-bajnokságon

A Dékány Kinga, Gnám Tamara, Muhari Eszter, Nagy Blanka összeállítású magyar női párbajtőrcsapat 38–31-re kikapott Olaszországtól a bázeli Európa-bajnokság péntek esti döntőjében, így ezüstérmesként fejezte be a versenyt.

A magyar csapat a 16-os táblán kezdte meg a küzdelmeket, ahol fölényesen, 45–22-re győzött a finn együttes ellen. A negyeddöntőben a britek vártak rájuk, akik meglepetésre az ukránokat búcsúztatták korábban, de a magyarok itt is magabiztosan, 45–35-re diadalmaskodtak.

A fináléba kerülésért a lengyelekkel kellett megküzdeniük. A magyarok végig vezetve, a hatodik pár után 30–24-re állva, a hetedik és a nyolcadik asszóban a lengyelek közeledtek ugyan, de az utolsó asszóban Muhari Eszter és Martyna Swatowska-Wenglarczyk küzdelmében a magyar vívó egymás utáni találataival 45–37-re nyert. A lengyel 34-33-nál már csak egy tus hátrányban volt, de Muhari innentől egymás után adta a találatokat, az egyre nagyobb hátrányba kerülő ellenfele jött előre, a feltartó szúrások pedig rendre pontosak voltak.

A döntőben az olaszok vártak a magyar csapatra.

Egy éve Krakkóban, az Európa Játékokon – amelyen a csapatversenyek Európa-bajnoki küzdelmek is voltak egyben – ezüstérmet nyert a Kun Anna, Muhari Eszter, Wimmer Dorina, Büki Lili négyes. Az összeállítás három helyen változott, csak az olimpiára készülő Muhari maradt az együttesben.

Éppen ő kezdett Alberta Santuccióval, és 3:2-re nyert. A 17 éves Nagy is egy tussal többet szúrt, mint ellenfele, Giulia Rizzi, majd Gnám eggyel kikapott Mara Navarriától. Az első kör után a világranglistán kilencedik magyarok 9:8-ra vezettek, a második asszókat követően pedig 21:21 volt az állás. A csapat vezére, Muhari ekkor plusz négyes találati mutatóval állt, társai pedig igyekeztek tartani az állást. Az utolsó körben előbb Nagy 4:2-re kikapott a csereként beálló Rossella Fiamingótól, majd Gnám 2:2-t vívott Santuccióval. Muhari az utolsó asszót 25:27-ről kezdte Rizzivel, és mivel az első tusokat az ellenfele adta, egyre inkább szorította őt az idő, és mennie kellett előre. 29:33-nál még viszonylag közel volt Rizzihez, aki azonban a folytatásban taktikusan védekezve növelte az előnyét. Végül az olaszok 38:31-re győztek.

VÍVÓ EURÓPA-BAJNOKSÁG, BÁZEL
Női párbajtőr, csapatverseny
Döntő
Olaszország–Magyarország 38:31

(NSO)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató