2024. július 19. - Emília
EUR : 390.04
USD : 356.82
Időjárás ikon34°21°

Megkezdik az F-16-osok bevetését Ukrajnában

A holland légierő parancsnoka szerint a pilóták és a földi személyzet kiképzése a repülőgépek üzemeltetésére nem volt egyszerű.

A késedelmes szállítás, valamint a pilóták és a földi személyzet kiképzése után Ukrajna nyáron kapja meg az első F-16-os vadászgépeket – írta a Guardian.

Arnoud Stallmann tábornok, a holland légierő parancsnoka egy dél-hollandiai katonai támaszponton azt mondta, hogy várhatóan valamikor a nyár folyamán 

végre F-16-os vadászgépek emelkednek az égbe Ukrajna felett.

„Nyáron minden a helyére kerül” – jelentette ki a tábornok két használaton kívüli F-16-os előtt egy hangárban, ahol nemrég véget ért az ukrán légierő kiképzőinek a repülőgépek karbantartására irányuló képzési programja.

A lap felidézte, hogy Belgium, Dánia, Hollandia és Norvégia is ígéretet tett arra, hogy Ukrajnának mintegy 80 amerikai gyártmányú F-16-os vadászrepülőgépet biztosít, amelyet az ukrán légierő már több mint egy éve kér. A repülőgépek levegőbe juttatását célzó program azonban a szállítás és a kiképzés terén késedelmekbe ütközött. 

A tábornok elmondta, hogy a pilóták és a földi személyzet kiképzése a repülőgépek üzemeltetésére nem volt egyszerű. „Nemcsak a pilótáknak van szükségük képzésre, a technikusok és a karbantartók is alapos oktatást igényelnek. Átfogó támogató képzést biztosítunk, hogy hatékonyan tudják karbantartani a repülőgépeket. Tehát mindennek együtt kell működnie” – idézte a Guardian.

Holland védelmi miniszter: Olyan gyorsan hajtjuk végre a projektet, ahogy csak tudjuk
Kajsa Ollongren, Hollandia védelmi minisztere is megszólalt a sajtótájékoztatón, és többek kötött visszautasította a késedelmek miatti kritikákat. Úgy fogalmazott: „teljesen megértem az ukrán álláspontot, a lehető leggyorsabban akarják ezt megvalósítani... Olyan gyorsan hajtjuk végre a projektet, ahogy csak tudjuk, és valóban feszegetjük a kapacitásunkat” – emelte ki Ollongren.

A Guardian felidézte, hogy 

Ukrajna hónapok óta vár arra, hogy megkezdhesse a vadászgépek használatát, 

mivel azt reméli, hogy bevezetésük megváltoztatja a háború dinamikáját, valamint Oroszországot arra kényszeríti, hogy konzervatívabb taktikát alkalmazzon a határhoz közelebb eső területek elleni támadásaiban,- írta meg a mandiner.hu.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató