2024. július 18. - Frigyes
EUR : 390.9
USD : 357.25
Időjárás ikon35°21°

Összeomlott az elektromos rendszer a Balkánon, több országban egyáltalán nincs áram

Jelentős problémák léptek fel az áramellátásban a balkáni, kelet-közép-európai régióban. A rendszerösszeomlás egyszerre több országot is érint, köztük Horvátországot és Boszniát és több más államot is. Az biztos, hatalmas káoszt idézett elő az országokon átívelő krízis. Különösen a közlekedésben és a közintézményekben okozhat komoly gondot az áramellátási hiány.

Nem sokkal pénteken 12 óra után egész Dalmácia áram nélkül maradt, de nincs áram Montenegró legnagyobb részén és Bosznia bizonyos területein sem. A Dalmatinski portál arról számolt be, hogy a probléma Montenegróban kezdődött, ahol összeomlott a rendszer, ennek a következményeként láncszerűen áram nélkül maradtak a felsorolt régiók – írja a Szabad Magyar Új Szó.

A Pobjeda azt írja, hogy az egyik vezetéken tűz ütött ki, de nem tudni, hogy a problémát mikor tudják megoldani.

Fél egy óta Splitben sincsen áram. Az N1 olvasói arról számolnak be, hogy nincs áram Bosznia-Hercegovina nagy részében sem. Szarajevóban megálltak a villamosok, nem működnek a jelzőlámpák. A lap szerint az alábbi városokban egyáltalán nincs áram: Tuzla, Brcko, Banjaluka, Bijeljina, Mostar, Zenica.

Az Elektroprivreda BiH (Bosznia-Hercegovina állami villamosenergia-szolgáltatója) nemrégiben közleményt adott ki, amely szerint az ország teljes elektromos rendszere összeomlott – vette észre az N1.

„Bár a rendszerösszeomlás pontos okai még nem ismertek, feltételezhetően a régióban lévő, összekapcsolt 400 kV-os távvezetékek túlterhelése, meghibásodása, és az ezt követő zavarok átterhelése a bosznia-hercegovinai rendszerre” – közölték.

Az EP BiH szerint a helyreállítási tevékenységek folyamatban vannak, a víz- és hőerőművek feszültségének átkapcsolására irányuló erőfeszítésekkel, valamint a rendszer-üzemeltetővel összehangolt tevékenységekkel.

Montenegróban, Boszniában és Horvátország Adriai-tenger partvidékének nagy részén jelentős áramkimaradás volt tapasztalható - közölte a montenegrói áramszolgáltató a CEDIS és a helyi média – számol be a Reuters.

A horvát HEP áramszolgáltató közölte, hogy az ország egyes részein bekövetkezett áramkimaradást egy több országot érintő nemzetközi zavar okozta.

A horvát átviteli rendszerüzemeltető jelenleg a szomszédos országok rendszerüzemeltetőivel közösen elemzést végez az ok megállapítása érdekében.

A HEP továbbá közölte, hogy teljes üzembe helyezte termelési kapacitásait, hogy „a lehető legrövidebb időn belül biztosítsa az ellátást”.

A Reuters arról is ír, a Top Channel albán televíziós csatorna szerint több városban, köztük a fővárosban, Tiranában sincs áram.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató