2024. július 19. - Emília
EUR : 390.04
USD : 356.82
Időjárás ikon34°21°

Putyin bejelentette, hogy a Nyugat jövőre leváltja Zelenszkijt

Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta, hogy a Nyugat 2025 első felében "Zelenszkijt le akarja cserélni". 

Ezt egy Hanoiban (Vietnam) tartott sajtótájékoztatón mondta.

"Az ő lelkén fog száradni minden népszerűtlen döntés", köztük - az orosz elnök verziója szerint - a mozgósítási korhatár újabb csökkentése. 

A mai napon az orosz külügyi hírszerző szolgálat közzétett egy "előrejelzést", amely szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt az Egyesült Államok "lecseréli" Valerij Zaluzsnyijra, az ukrán fegyveres erők korábbi főparancsnokára az Oroszországgal való tárgyalásokra.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a vietnami Hanoiban tartott sajtótájékoztatóján több nyilatkozatot is tett az Ukrajnával és a Nyugattal folytatott tárgyalásokról. 

Putyin szerint a Nyugat negatív reakciója a Kreml legutóbbi javaslataira "várható volt".  De az értelmes politikusok elgondolkodnak a Kreml kezdeményezésein, ha véget akarnak vetni a konfliktusnak.
 
Emlékeztetett arra is, hogy az ukrán rezsim még azelőtt megkezdte agresszióját a Donyecki és Luganszki Népköztársaság ellen, hogy azok Oroszország részévé váltak volna. Az Ukrajnáról szóló tárgyalások „akár holnap” is megtörténhetnek, de Oroszország a jelenlegi helyzetből indul ki. Nem annyira fontos, hol kezdődhet a párbeszéd: az orosz fél ismertette javaslatait.

Putyin kijelentette: Oroszország nukleáris doktrínájának esetleges változtatásán gondolkodik. Ez annak köszönhető, hogy Nyugaton csökkentették az atomfegyver-használati küszöböt. Moszkva azonban nem látja értelmét a megelőző csapás indításának – legalábbis egyelőre. Megjegyezte, a Nyugat nem hagyja fel azt a tervet, hogy „stratégiai vereséget” mérjen Oroszországra.

"Az ukrajnai konfliktus megoldására vonatkozó orosz javaslatok a helyszíni helyzettől függően változni fognak" - mondta az orosz elnök, nyilvánvalóan arra utalva, hogy a követelések szigorodhatnak. 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató