2024. július 19. - Emília
EUR : 390.04
USD : 356.82
Időjárás ikon34°21°

Vesztettek a Kúrián Kamu Geriék

Fontos bevételtől esik el a Főváros.

Nem szedhet a Főváros behajtási díjat a kamionoktól – gyakorlatilag ezt mondta ki csütörtökön közzétett határozatában a Kúria, amely a Magyar Közlönyben is megjelent.

A portál emlékeztet, hogy a Fővárosi Kormányhivatal idén januárban vette észre, hogy törvényellenes a 2009-ben bevezetett és 2011-ben módosított fővárosi rendelet az útdíjfizetésről. Bár a Fővárosi Önkormányzat jogszerűen korlátozhatja vagy tilthatja a behajtást, útdíjat nem szedhet.

A Fővárosi Közgyűlés ennek ellenére úgy döntött, nem törli el a rendeletet – emlékeztet a hvg.hu, felelevenítve, hogy Karácsony Gergely a kormánytól kérte, hogy a főváros szedhessen behajtási díjat.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes korábban egy háttérbeszélgetésen elmondta, hogy ha megsemmisítenék a rendeletet, az azt jelentené, hogy miközben a fővárosi forgalom enyhítésére épített M0-s körgyűrű minden szakasza fizetős, a Budapesten való áthajtás ingyenes lenne.

A Kúria önkormányzati tanácsa azonban a kormányhivatal álláspontját osztotta, kimondva, hogy az önkormányzatnak nincs törvényi felhatalmazása a behajtási hozzájárulás ellenében költségtérítés vagy regisztrációs díj megállapítására.

A legfőbb bírói fórum ezért a fővárosi rendelet érintett pontjait 2024. december 31-ével megsemmisítette.

A döntés ellen pedig nincs helye jogorvoslatnak.

(mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató