2024. július 19. - Emília
EUR : 390.04
USD : 356.82
Időjárás ikon34°21°

Büntetőeljárás indul a volt szlovák miniszterelnök ellen, mert vadászgépeket adott Ukrajnának

Büntetőeljárás indul a volt szlovák miniszterelnök, Eduard Heger és a volt védelmi miniszter, Jaroslav Naď ellen, amiért vadászgépeket adtak Ukrajnának – írja a Politico.

Az eljárást a védelmi minisztérium kezdeményezte – közölte egy pénteki sajtótájékoztatón Igor Melicher, a védelmi minisztérium jelenlegi államtitkára, aki „alkotmányellenesnek” nevezte a harci gépek átadását.

„Ez a döntés védtelenül hagyta az eget és kockáztatta a polgárok biztonságát. Sikerült lefegyverezniük Szlovákiát. Meggyőződésem, hogy Jaroslav Naď hazaáruló”

– tette hozzá.

Elsőként Szlovákia adományozott gépeket, illetve légvédelmi rendszereket Ukrajnának 2023 tavaszán, hogy segítse az országot az Oroszország ellen vívott háborúban, ami 2022 februárja óta tart.

Hegert, aki 2021 és 2023 között volt miniszterelnök, és Naďot, aki pedig 2020 és 2023 között volt védelmi miniszter, a minisztérium szabotázs elkövetésével, jogkörrel való visszaéléssel, valamint külföldi vagyon kezelése miatt kötelességszegéssel vádolja.

Heger és Naď elutasította a vádakat, Nad’ egy június közepére szervezett sajtótájékoztatón azt mondta, büszke a Heger-kormány döntésére. Szerinte az Ukrajnának adott hadianyag nemcsak erkölcsi kérdés volt, hanem arról is szólt, hogy Szlovákia hova pozicionálja magát a kialakult helyzetben.

Melicherhez hasonlóan Robert Kaliňák védelmi miniszter is árulónak nevezte Naďot június 13-án.

„A fegyveres erők gyengítése sérti az alkotmányt, és a mi politikai szótárunkban ez nem nevezhető másnak, mint árulásnak. Ez a személy elárulta a nemzeti értékeket.”

A 2023 októberében megválasztott Robert Fico szlovák miniszterelnök nem sokkal hivatalba lépése után leállította Ukrajna katonai támogatását.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató