2024. július 23. - Lenke
EUR : 390.06
USD : 358.25
Időjárás ikon32°21°

Nem fogadta Robert Habecket a kínai miniszterelnök

Hatalmas diplomáciai tockost kaptak a németek Kínától. Sajnos nem csak, a pofon akkora volt, hogy egész Európa elszégyelli magát tőle, ami pedig talán még kellemetlenebb, az Habeck magyarázkosáda, aki azt nyilatkozta, „fogalma sincs”, miért mondták le a találkozóját.

Robert Habeck német alkancellár, aki egyben az ország gazdasági és éghajlatvédelmi minisztere is, nem tudott találkozni Li Csiang kínai miniszterelnökkel háromnapos kínai útja során, miközben a két ország kapcsolatát a gazdasági viták és a kereskedelmi háborútól való félelem nehezíti – írta a Die Welt nyomán a Mandiner.

A német lap szerint Habeck pénteken szállt le Pekingben, ahol azt remélte, találkozik Li Csianggal, mielőtt szombaton tovább utazik Sanghajba, de azt a tájékoztatást kapta, hogy a találkozó „már nem lehetséges az indulása előtt”. A Die Welt hozzátette, állítólag Habecknek „fogalma sincs” arról, hogy miért mondták le a találkozót.

Az eredeti program helyett a német politikus így „egy egész sor kormányzati tisztviselővel” találkozott szombaton, a lap szerint a politikus napja így is eléggé „sűrű volt”.  Habeck útjára rendkívül kényes pillanatban került sor, mivel ő az első európai politikus, aki Kínába utazott azóta, hogy az Európai Unió új vámokat javasolt Kínával szemben.

Néhány órával érkezése előtt a kínai kereskedelmi minisztérium arra figyelmeztetett, hogy az EU kereskedelmi háborút robbanthat ki, ha továbbra is fokozza a kereskedelmi konfliktus a két fél között. Peking figyelmeztetése azt követően hangzott el, hogy Brüsszel a múlt héten bejelentette, akár 38 százalékos vámot is kivetne a kínai elektromos járműgyártókra, Peking erre válaszul dömpingellenes vizsgálatot indított az unióból származó egyes sertéshústermékek ellen. Kína korábban arra figyelmeztetett, hogy a vámokra válaszul az EU légi közlekedési és mezőgazdasági ágazatát fogja válaszlépsekkel sújtani.

Habeck a pekingi német nagykövetségen tartott fogadáson a Die Welt szerint elégedetlenségét fejezte ki Berlin saját Kína-stratégiájával kapcsolatban is, amelyet túl rövidtávúnak és más uniós országok Kína-politikájával ellentmondónak minősített, amelyet szerinte meg kell reformálni. A lap ugyanakkor hozzátette, az alkancellár reméli, hogy az EU és a Kína közötti kereskedelmi háborút még meglehet akadályozni, mivel annak beláthatatlan következményei lennének a német gazdaságra nézve. 

A vasárnapig tartó útja során Habeck többek között az Állami Fejlesztési és Reformbizottság elnökével, Zheng Shanjie-vel, Vang Ven-tao kereskedelmi miniszterrel és Jin Zhuanglong ipari miniszterrel kíván tárgyalni. Várhatóan megvitatják a kétoldalú kapcsolatokat, valamint az aktuális gazdasági, energia- és éghajlat-politikai kérdéseket.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató