2024. július 23. - Lenke
EUR : 390.06
USD : 358.25
Időjárás ikon32°21°

New York Times: ukrán férfiak tízezrei bujkálnak a hatóságok elől

Ukrán férfiak tízezrei bujkálnak, mert félnek attól, hogy meghalnak a “véres lövészárok-háborúkkal” járó konfliktusban – jelentette pénteken a The New York Times.

Bár nem világos, hogy hány férfi bujkál a hatóságok elől, a nagyvárosokban, például Kijevben és Lembergben a közösségi média csoportjai, amelyek mozgósításra figyelmeztetik tagjaikat, több tízezer embert számlálnak – írta a lap.

Az ukrán férfiak kifejezték félelmüket, hogy meghalnak a konfliktusban – folytatta az amerikai lap. A New York Times szerint Kijev “megfelelő kiképzés nélkül” küld csapatokat a frontra, hogy pótolják a harci veszteségeket.

Katonai elemzők egyetértenek abban, hogy a megfelelő kiképzés hiánya megnehezíti Kijev számára, hogy megtartsa a vonalait – állapította meg a lap.

Ukrajna 2022 februárjában általános mozgósítást hirdetett, amelyet azóta is rendszeresen meghosszabbít, és az ország hatóságai mindent megtesznek annak érdekében, hogy a hadköteles korú férfiak ne kerülhessék el a behívót, többek között megtiltották, hogy az Ukrajnában élő férfiak elhagyják az országot. Május 18-án lépett hatályba Ukrajnában a mozgósítási szabályokat szigorító törvény, amely lehetővé teszi, hogy több százezer újabb ukrán állampolgárt hívjanak be a hadseregbe.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató