2024. július 23. - Lenke
EUR : 390.06
USD : 358.25
Időjárás ikon32°21°

Amerikai rakétákkal lőtték az ukránok a Krímet, a kazettás bombákkal gyerekeket is megöltek

Az ukrán hadsereg több amerikai gyártmányú, nagy hatótávolságú ATACMS rakétát lőtt ki kazettás bombákkal felfegyverkezve az oroszországi Krím félszigetre, ami számos civil áldozatot követelt – közölte a moszkvai védelmi minisztérium.

A csapásról először Mihail Razvozajev szevasztopoli kormányzó számolt be vasárnap, aki szerint a támadásban legalább három ember, köztük két gyermek vesztette életét. A sebesültek számát is csaknem 100-ra becsülte.

Az orosz védelmi minisztérium megerősítette az ukrán támadást, amely szerinte helyi idő szerint dél körül történt. A tisztviselők szerint a lövedék öt ATACMS rakétát érintett, amelyek közül négy a levegőben megsemmisült.

A maradékot azonban a légvédelem megrongálta, letért a pályájáról és Szevasztopol városa felett robbant fel, ennek következtében a lehulló kazettás lövedékek szilánkjai számos civil áldozatot követeltek – olvasható a közleményben.

A kazettás bombákat – amelyek több tucat kisebb bombát szórnak szét – több mint 100 országban, köztük az Egyesült Királyságban, Franciaországban és Németországban betiltották. Ez a fegyvertípus rendkívül veszélyesnek számít a civilekre nézve, mivel a lőszerek jellemzően nagy területeken szóródnak szét, és évekig fel nem robbant állapotban maradhatnak a földben.

Sem az USA, sem Ukrajna, sem Oroszország nem írta alá a kazettás bombákról szóló egyezményt. Ugyanakkor 2023 nyarán az akkori orosz védelmi miniszter, Szergej Sojgu kijelentette, hogy Moszkva humanitárius okokból nem fogja bevetni ezt a fegyvertípust Kijev ellen. Figyelmeztetett azonban, hogy Oroszország potenciálisan visszafordíthatja ezt a politikát.

Az Egyesült Államok 2023 júliusában bejelentette, hogy kazettás bombákat szállít Ukrajnának, ami felháborodást váltott ki Moszkvában. Joe Biden amerikai elnök akkor “nagyon nehéznek”, de indokoltnak nevezte a döntést, azzal érvelve, hogy a szállítások szükségesek voltak az ukrán ellentámadás beindításához, amely később súlyos veszteségekkel járt Kijev számára.

Ukrajna korábban is megpróbálta ATACMS rakétákkal célba venni a félszigetet, az egyik legjelentősebb támadásra május végén került sor. Andrej Belouszov orosz védelmi miniszter elmondta, hogy összesen tíz, a stratégiai fontosságú Krími hidat célzó ATACMS rakétát lőttek le, több száz ember életét mentve meg,- írta meg az oroszhirek.hu.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató