2024. július 23. - Lenke
EUR : 390.06
USD : 358.25
Időjárás ikon32°21°

Politico: Von der Leyen még több pénzt és hatalmat akar

Egy titkos belső dokumentum szerint Ursula von der Leyen teljes ellenőrzése alá vonná a kohéziós pénzeket, a főként dél- és kelet-európai országok szociális és regionális fejlődésének kárára – írja a lap.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke jelezte, hogy nagyobb személyes ellenőrzést szeretne az uniós kiadások egyharmada, azaz négyszázmilliárd eurónyi összeg felett – írja a Politico. 

Egy, a portál kezébe került belső bizottsági dokumentum szerint a szegényebb területek finanszírozása felett a jövőben közvetlenül a Von der Leyen irányítása alatt működő részleg fog diszponálni. Az úgynevezett kohéziós politikát jelenleg a bizottság régiókért felelős osztálya irányítja, az egyes országok helyi szerveivel együttműködve. 

A tervezett reform miatt az érintett országok képviselői attól tartanak, a jövőben az eddigieknél kevesebb pénz jut nekik; az említett dokumentum szerint 

több mint száz helyi szerv ezért hatalomátvétellel vádolta meg az EB vezetőjét, azt állítva, hogy „ a kohéziós politika veszélyben van".

Minderre Von der Leyen csak a cikk megjelenése után válaszolt, azt állítván, hogy „nagyon ragaszkodik a kohéziós politikához”. 

A Politico írása szerint viszont e dokumentumból világosan kiderül, hogy miközben az EU a védelmi képességei növelésére koncentrál, és felkészül a Kínával vívott kereskedelmi háborúra, a következő időszakban a blokkon belüli szegényebb területek – jellemzően a dél- és kelet-európai régiók – főként környezetvédelmi és közlekedési infrastrukturális, illetve különböző szociális programokhoz hozzájáruló finanszírozása lekerül a prioritási listáról.

A centralizációra tett kísérletként a bizottság mindennek felülvizsgálatát egy olyan egységnek szándékozik átadni, amelyet a blokk 700 milliárd eurós, a járvány utáni helyreállítási alapjának kezelésére hoztak létre, 

és amely szintén Von der Leyen közvetlen irányítása alatt működik.

A kohéziós politikát előtérbe helyezők ezért aggódnak amiatt, hogy a bizottság elnöke, akit Brüsszelben amúgy is gyakran ér az a kritika, hogy a hatásköröket csupán egy szűk csoportra összpontosítja, a jövőben háttérbe szorítja a régiókat, hogy megpróbálja megszerezni „a brüsszeli pénzgépezet egyik stratégiai fontosságú ágát”. 

„A bizottság egyes tagjai nem úgy mérik a kohézió fontosságát, ahogy kellene” – mondta például egy uniós tisztviselő. Egy másik pedig azt kifogásolta, hogy Von der Leyen túlságosan arra összpontosít, hogy uniós ipari óriások létrehozásával felvegye a versenyt az Egyesült Államokkal és Kínával  – a szociális és regionális fejlődés kárára. 

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató