2024. július 18. - Frigyes
EUR : 390.9
USD : 357.25
Időjárás ikon35°21°

Bajban van Ursula von der Leyen, fogynak az újraválasztását támogató frakciók

Egyre szűkebb a győzelemhez vezető út Ursula von der Leyen számára– írjaa Politico. Az Európai Bizottság elnökének egyébként sem lenne könnyű dolga, hogy összeszedje az újraválasztásához szükséges 361 támogatót, miután azonban Babiš pártjának kilépésével tovább gyengült a liberális Renew európai parlamenti frakciója, már a matematikai esély is egyre halványabbnak tűnik. Ugyanakkor az egyelőre nem látszik, hogy ki lehet elég erős ahhoz, hogy a 720 képviselő több mint felét maga mögé állítsa.

Az egyszerű matematika… nagyon megnehezíti a helyzetet von der Leyen számára jelenleg

– mondta a Politiconak Jacob Moroza-Rasmussen, az ALDE páneurópai liberális párt volt főtitkára.

Andrej Babiš pénteki meglepő döntése, miszerint hét európai parlamenti képviselőjét kilépteti a Renew-fakcióból, pontot tett a liberálisok nyomorúságos a liberálisok uniós lejtmenetének végére, hiszen a pártcsalád az előző ciklusban 102 mandátumot birtokolt, most pedig mindössze 74 képviselőt delegálhatnak. A Renew a parlament harmadik legnagyobb képviselőcsoportja volt megelőzve az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) frakcióját.

Mindez azért különösen rossz hír Von der Leyen és az Európai Néppárt számára, mert eddig csak a szocialistákkal és demokratákkal (S&D) és a Renew-val folytatott tárgyalásokat, partvonalon hagyva a Zöldeket és az ECR-t, annak ellenére, hogy a választások előtt kijelentette, hogy nyitott lenne a Melonival való együttműködésre.

Mind a liberálisok – Kaja Kallas észt miniszterelnökkel–, mind a szocialisták – António Costa volt portugál miniszterelnökkel – fontos pozíciókhoz jutnának, ha az ha az uniós vezetőkről szóló csütörtöki és pénteki tárgyalásokon von der Leyent támogatják. De még ezzel sem lesz vége a bizonytalanságnak von der Leyen számára.

A parlamentben 361 szavazatra lesz szüksége (a 720-ból) egy titkos szavazáson, amelyet már július 18-án is megtarthatnak. A Néppárt, az S&D és a Renew parlamenti képviselőinek összeadásával 398 főt kapunk, azonban nem feltétlenül biztos, hogy von der Leyent minden képviselő támogatni fogja Ráadásul Babiš pártjának távozásával a Renew tovább gyengül. Így 20 képviselőn, és a frakciófegyelmen múlik von der Leyen posztja.

Mindez pedig azért is különösen érdekes, mert a legutóbbi két jóváhagyási szavazáson az EP-képviselők támogatási átlaga körülbelül 13 százalékkal maradt el attól a szavazatszámtól, amelyet az EPP, az S&D és a Renew koalíciója leadhatott volna. Ez jelen esetben azt jelenti, hogy akár húsz szavazat is hiányozhat a jelenlegi elnöknek a végelszámolásnál.

Ha az EU vezetői úgy érzik, hogy von der Leyen nem jut be a parlamentbe, időt nyerhetnek azzal, hogy őt jelölik, de júliustól szeptemberig kitolják az EP-képviselők szavazását – ahogyan ez történt 2009-ben, amikor José Manuel Barrosót újraválasztották a Bizottság elnökévé. Egy másik opció lehet, ha külön csak Melonit kínálja meg egy magas pozícióval von der Leyen, hiszen az ő 24 képviselője elegendő lehet egy kényelmes többség kialakításához. Ugyanakkor a szocialisták jó előre jelezték, ha Melonival együttműködik von der Leyen, kiszállnak a koalícióból.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató