2024. július 19. - Emília
EUR : 390.04
USD : 356.82
Időjárás ikon34°21°

Egy román kisfaluban lesz a NATO legnagyobb európai légibázisa

A közeli, kelet-romániai faluval azonos nevű Mihai Kogalniceanu (MK) légibázis hamarosan Európa legnagyobb NATO-bázisává válik. A bázis nagyobb lesz, mint ami a németországi Ramsteinben található – értesült a BBC.

A lap úgy tudja, hogy 

az MK-bázison hamarosan egy román F-16-os repülőgépekből álló század is helyet kap, 

amelyeket nemrég Norvégiától vásároltak. Emellett MQ-9 Reaper drónok is lesznek, és egy katonai város is épül, ahol a 32 országból érkező NATO-személyzetet is elhelyezik.

A BBC a döntéshozókat idézve hangsúlyozta, hogy ezt a lépést Oroszország ukrajnai inváziója indokolja. Megjegyezték, hogy bár a NATO repülőgépei kerülik az összecsapásokat az oroszokkal, két incidens már történt a Fekete-tenger felett. 

- 2022 szeptemberében egy orosz pilóta félreértette a földi irányítás parancsát és csak hajszál híján nem lőtt le egy brit hírszerző gépet

- 2023 márciusában pedig egy amerikai MQ-9 Reaper drónt szándékosan leterített egy orosz Szu-27-es repülőgép.

A cikkben hangsúlyozták, hogy itt sokkal nagyobb az amerikai jelenlét, sokkal fejlettebb az infrastruktúra, a szállás és a felszerelés is. Emlékeztettek, hogy az utolsó, 2021-es bevetésén a NATO vadászpilótái a Fekete-tenger nemzetközi vizeitől messze repültek. Most azonban ragaszkodnak a román és bolgár felségvizek feletti zónához, annak érdekében hogy elkerüljék „az oroszokkal való eszkalációs helyzeteket”.- írta meg a mandiner.hu.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató