2024. július 19. - Emília
EUR : 390.04
USD : 356.82
Időjárás ikon34°21°

Magyarország sem akadályozhatta meg: minden szabályt felrúgva támogatja Ukrajnát az EU

A befagyasztott orosz pénzekből. Szijjártó is posztolt az ügyben.

A Politico  szerint az uniós országok hétfőn jóváhagyták az Ukrajnának nyújtandó katonai segély első, akár 1,4 milliárd eurós részletét, amely a befagyasztott orosz vagyonból származó bevételekből származik.

A pénzt az Ukrajna Segélyalapon (UAF) keresztül juttatnák el Ukrajnának, de a kifizetéseket Magyarország megpróbálta blokkolni.

Azonban a Tanács jogi szolgálata szerint Budapest nem akadályozhatja meg ezeket a kifizetéseket, mivel az év elején tartózkodott az UAF létrehozásáról szóló szavazáson. A fő érv az, hogy a pénz nem az EU adófizetőitől származik az EU tisztviselői szerint.

A pénzt közvetlen beszerzésekre fogják felhasználni, például lőszerek és légi védelmi rendszerek vásárlására.

A tagállamoknak délelőtt 11 óráig volt lehetőségük kifejezni véleményüket, ám a Politico által látott belső tanácsi iratok szerint senki sem szavazott ellene. A döntéshez nem volt szükség egyhangúságra, ami azt jelenti, hogy Magyarország nem tudta volna megakadályozni.

A hétfői megállapodás ellenére Magyarország továbbra is blokkolja az UAF keretében Ukrajna számára vásárolt fegyverek részleges visszatérítésére szolgáló 6,6 milliárd euró kifizetését.

Egy diplomata szerint Budapest „dühös” a történtek miatt. A befagyasztott eszközökből származó nyereség végleges összege, amely Kijevbe kerül, még nem világos, de a diplomaták szerint 1,2 milliárd és 1,4 milliárd euró között mozog.

A hivatalos bejelentést az EU külügyminisztereinek luxembourgi ülése után várják. A döntésről nemrég posztolt a magyar diplomácia vezetője.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató