2024. július 18. - Frigyes
EUR : 390.9
USD : 357.25
Időjárás ikon35°21°

Megszülethet az AfD európai pártcsaládja, a Szuverenisták

Magyar tagja is lehet a frakciónak.

Az Európai Parlamentben (EP), Szuverenisták néven jöhet létre egy új, ultrajobboldali pártokból álló frakció, értesült az Euractiv.

Az új képviselőcsoport létrehozását az idei választáson 17 mandátumot szerző Alternatíva Németországnak (AfD) kezdeményezi, és az alábbi jobboldali pártok csatlakozhatnak hozzájuk (zárójelben az elnyert mandátumok száma):

- SOS Románia (2),
- SeAcabó La Fiesta, Spanyolország (3),
- NIHK, Görögország (1),
- Konfederacja Wolnosc i Niedpodleglosc, Lengyelország (6),
- Hnutie Republika, Szlovákia (2),
- Mi Hazánk Mozgalom, Magyarország (1).

Az új csoportnak tehát hét országból összesen 32 képviselője lesz, ami megfelel a frakcióalapításhoz szükséges feltételeknek: legalább 23 képviselő, minimum hét tagállamból. Ezáltal nagyobb költségvetési támogatást és több megszólalási lehetőséget kapnak a politikusok a frakcióval, mintha független képviselők lennének.

Az új tömörülés létrejöttével azonban tovább fragmentálódik az EP jobb oldala: az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) és az Identitás és Demokrácia (ID) mellett ez lesz a harmadik jobboldali csoport.

Májusban az AfD-t kizárta az Identitás és Demokrácia soraiból, miután a német párt EP-listavezetője, Maximilian Krah egy interjúban azt állította, hogy szerinte a náci SS nem minden tagja volt bűnöző. Marine Le Pen, az ID legerősebb pártjának, a francia Nemzeti Tömörülésnek vezető politikusa elhatárolódott Krahtól, és kijelentette, hogy az AfD a radikálisok foglya.

Az európai választások előkészítése során pletykák keringtek Brüsszelben egy átfogó jobboldali szövetségről a Giorgia Meloni körüli kemény jobboldali ECR és a jelenleg főként a Marine Le Pen vezette francia Rassemblement National által irányított jobboldali ID csoport között.

Most úgy tűnik azonban, hogy a jobboldal az ellenkező irányba indul, három különálló csoportba szakadva.

Bár a német AfD 14 törvényhozót hoz be, a csoportnak még néhány bizonytalanságot kell megoldania csütörtökig, hogy elérjék a szükséges 23 tagot, és különösen biztosítsák legalább hét különböző országból származó delegációt a csoportként való minősítéshez.

Árgyelán János, a magyar Mi Hazánk Mozgalom főtitkárhelyettese megerősítette az Euractivnak, hogy „a tárgyalások közepén” vannak az AfD-vel, további részletek nélkül. Míg a Mi Hazánk egy taggal bővítheti a szükséges delegációk számát, nem mindenki van meggyőződve arról, hogy a párt szélsőséges nézetei összehasonlíthatók az új csoporttal.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató