2024. július 22. - Magdolna
EUR : 391.11
USD : 359.51
Időjárás ikon33°21°

Zacher Gábor: óriásit hibázott az orvosi személyzet Varga Barnabás sérülésénél

Zacher Gábor szerint óriásit hibázott az orvosi személyzet, hogy csak késlekedve mentek be a pályára a magyar-skót Európa-bajnoki-mérkőzésen, amikor Varga Barnabás eszméletlenül terült el a földön a skót kapussal való ütközés után.

Zachert sokan toxikológusként ismerik, de mentősként futballmérkőzéseken is dolgozik, gyakran feltűnik a pálya mellett válogatott és NB I.-es meccseken, így közvetlen tapasztalata van a futballmérkőzések egészségügyi protokolljával kapcsolatban. Az Rtl.hu-nak azt mondta, a Varga Barnabáséhoz hasonló esetekben az orvosnak akkor is be kell rohannia a játékoshoz a pályára, ha a játékvezető nem állítja meg a játékot, mert a focista életénél semmi sem lehet fontosabb.

„Ültem a tévé előtt, és azt mondtam, hogy ilyen csak a mesében van.

Van egy német egészségügyi ellátórendszer, amiről azt mondják, hogy a világon az egyik legjobb. Ráadásul az akut, a sürgősségi ellátásuk is fantasztikus. És akkor ilyen hibát követnek el?” – mondta Zacher.

Véleménye szerint Varga sérülése után, függetlenül attól, hogy a játékvezető megállítja-e a játékot, a hordágycsapatnak kutya kötelessége lett volna egyből elindulni. „Mert itt a focista életéről van szó (…) Ilyenkor nem számít, hogy éppen zajlik a játék. Ott vagyunk a beteg mellett, elkezdjük a munkát. Ilyenkor mi orvosok vagyunk, és tökmindegy, hogy ez épp egy stadion, százezer nézővel.”

„Úgy gondolom, hogy óriásit hibázott a beindulással az orvosi személyzet”

– mondta Zacher, aki arról is beszélt, mennyi mindent kell magával cipelnie a pályára szaladó orvosi személyzetnek. „Ilyenkor legalább egy húszkilós hátizsák, egy tizenöt kilós defibrillátor és a legalább tizenöt kilós orvosi táska van velünk. És a hordozható hordágy, a nyakrögzítő. A felszerelésünk mindent egybevetve nagyjából hetven-nyolcvan kiló. És így kell futva megtennünk a távolságot. Aki ezt nem bírja, ne csinálja!” – tette hozzá.

A Varga Barnabáshoz érkező magyar csapatorvos szinte egyből mutatta, hogy hordágyra lesz szükség, azonban a hordágycipelő csapat sokáig az oldalvonalon tétovázott, valószínűleg arra vártak, hogy a játékvezető is engedélyt adjon a pályára lépésükre. Végül Szoboszlai Dominikék fellépésére is szükség volt ahhoz, hogy elinduljanak a sérült játékoshoz, akinek az ápolását ekkor már lepedőkkel takarták el a közönség elől. Később kiderült, hogy Vargának több arccsontja is eltört és műteni kell, így számára biztosan véget ért az Európa-bajnokság.

A The Telegraph sportrovatának szerzője, Oliver Brown is arról írt a meccs után, hogy az UEFA-nak komoly kérdésekre kell válaszolnia a Varga Barnabás-ügy kezelésével kapcsolatban. Párhuzamot vont a három évvel ezelőtt történtekkel, amikor a dán Christian Eriksen szívrohamot kapott az Eb-n és összeesett a pályán, és azt írta: „Az UEFA számára komoly kérdéseket vet fel, hogy hogyan kezelték ezt a jelentet. Miért zoomoltak a rendezők azonnal a bajba jutott játékosra, amikor Eriksen szívmegállásának emlékei még olyan frissek? És miért tartott olyan sokáig a helyzet súlyosságának felfogása, hogy Szoboszlainak magának kellett megfognia a hordágyat?” Kiemelte, hogy még a BBC műsorvezetője, Gabby Logan is elnézést kért a nézőktől, amiért a rendezők ilyen sokáig mutatták közelről a magyar csatár ütközését és ápolását.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató