2024. július 18. - Frigyes
EUR : 390.9
USD : 357.25
Időjárás ikon35°21°

Egészen furcsa dolgot kért egy újságírótól Poloska Péter

A Media1 még a hétvégén e-mailben feltett néhány kérdést Magyar Péternek, a Tisza Párt alelnökének. Arra voltak kíváncsiak, hogy igazat tartalmaz-e az a rendőrségi dokumentum, mely szerint Magyar állítólag kétszer is megütött egy férfit az arcán az Ötkert nevű szórakozóhelyen péntek hajnalban, amiért az videofelvételeket készített arról, amint a jobboldali politikus fiatal lányok alá mászott a földön a szórakozóhely közönsége előtt.

A Media1 ezt küldte a politikusnak, illetve a Tisza Párt sajtósának.

„Tisztelt Tisza Párt! Szeretnénk megkérdezni, hogy Magyar Péter alelnök úr miért törölte le az alábbi tartalmú Facebook-posztját, amit az éjszaka publikált? »Jót buliztunk volna, de Tóniék nem szerették volna hagyni, hogy a fiatalok jól érezzék magukat. Hajrá Steve Klorrár, hajrá Megafon…« Ki ez a Steve Klorrár, akit említett a screenshot szerint? A Ripost nevű KESMA-lap nyilvánosságra hozott egy videófelvételt az Ötkert nevű szórakozóhelyen történtekről. Ez a videó valós, vagy hamis? Mi történt egészen pontosan alelnök úr szerint az éjszaka? Köszönettel: (…)”

Válasz nem kaptak, de 14:26-kor Magyar Péter a Facebookon megtörte az akkor már hosszú ideje tartó némaságát az ügyben és megerősítette, hogy incidense volt egy szórakozóhelyen. Bizonyítékok említése nélkül azt állította, hogy egy fizetett provokátor jelent meg. Magyar azt állította, hogy valaki „kamerázta őt” és a vele bulizókat, trágárságokat kiabált felé, mindent elkövetett, hogy balhé legyen, amivel sikerrel járt.

Magyar (feltehetőleg a Ripost az éjszaka történtekről szóló cikkére reagálva) azt írta: „Amit a kormánypropaganda állít az esetről, abból egy szó sem igaz, sem zaklatás, sem hasonlók nem történtek. Az egész esetről rendelkezésünkre állnak a videofelvételek. Minden olyan sajtóorgánummal szemben eljárást indítunk, akik a tényeket szándékosan elferdítik. Az elmúlt hónapokban nem csak a barátaimmal, a szeretteimmel, a volt feleségemmel, de a gyerekeimmel való kapcsolatomat is igyekezett tönkretenni a propaganda és provokátorok hada. Lelkileg borzasztó megterhelő heteken vagyok túl. Ember vagyok, hibáztam. Mindenkitől elnézést kérek, akit a történtekkel megbántottam.”

A Média1 szerint „sajtószabadság szempontjából önmagában is érdekes, ha egy politikus nem hagyja, hogy róla videofelvételt készítsenek egy nyilvános helyszínen, amint meglehetősen feltűnően viselkedett”.

A Média1 beszámol róla, hogy a Reddit nevű közösségi média platformon nyilvánossá vált további videofelvételek igazolták, hogy a politikus tényleg a földön csúszott-mászott a szórakozóhelyen nála nagyjából húsz évvel fiatalabb lányok alatt, néha pedig erotikus mozdulatokat is tett feléjük, illetve hogy olyan videofelvétel is előkerült, amelyen az látszott, hogy a politikus meglehetősen instabil módon sétált az események után, a szórakozóhelyről történő erőszakos eltávolítása az utcán. A Média1 még egy információhoz jutott: eszerint a rendőrség azt is vizsgálja, hogy tényleg kétszer is tenyérrel arcon ütött-e egy paksi férfit Magyar.

Ilyen előzmények után küldött a Media1 újabb kérdéseket szombaton 17:12-kor a Tisza Párt sajtóirodájának:

„Tisztelt Tisza Párt! Egy rendőrségi jelentés szerint Magyar Péter bedobhatott a Dunába egy mobiltelefont az Ötkertben történt dulakodás után. Igaz-e ez? Ha nem, mi lett a sértett telefonjával? Magyar úr dobott-e el telefont? Ki volt az a férfi, akivel Magyar úr beült egy taxiba a történtek után és a Kútvölgyi útra hajtott? Ütött-e meg [Magyar Péter] valakit, igaz-e, hogy többször megpofozta a sértettet? Mire emlékszik pontosan alelnök úr? Fogyasztott-e alkoholt vagy egyéb tudatmódosító szert, gyógyszert, kábítószert vagy egyéb anyagot? A videofelvételek szerint a földön csúszott-mászott, fiatal lányok alatt. Ezt mennyire találta erkölcsileg elfogadhatónak és nem érezte-e kockázatosnak?”

Nem kellett sokat várni a „válaszra”. Mindössze négy (!) perccel később, 17:16-kor személyesen Magyar Péter küldött választ MP aláírással a lapnak a [email protected] e-mail címről. A rövid válasz a fenti kérdésekre így hangzik:

„Tisztelt Szerkesztő Úr! Köszönöm a kérdéseket. Nekem is lenne egy. Ön hogyan olvas rendőrségi jelentéseket? Üdvözlettel, MP”

A Média1 a történtekről azt írja: Magyar Péternek tehát a fizikai tettlegességre vonatkozó súlyos kérdésekre egyetlen érdemi válasza sincs, nem próbál cáfolni, miközben az őt kérdezni próbáló újságíró forrását próbálja kihúzni. A portál szerint ez ellentétes az Európai Parlament által elfogadott európai médiaszabadságról szóló rendelettel (EMFA). A forrásvédelem, az informátorok védelem alapvető jelentőségű, hiszen ez teszi lehetővé, hogy névtelenül lehessen információkat szivárogtatni a sajtónak és az elláthassa ellenőrző funkcióját.

A Media1 a fentiekre a következő választ küldte az Európai Néppárt (EPP) frakciójához csatlakozó jobboldali politikusnak, benne ismételten kérve érdemi válaszait:

„Tisztelt Alelnök úr! Általában a szerep az, hogy az újságírók kérdeznek, hogy az olvasóik kíváncsiságát ki tudják elégíteni, és nem a politikusok az újságírókat, ezért szeretnénk kérni a válaszait. Emlékeztetem arra, hogy az Európai Parlament által elfogadott European Media Freedom Act (EMFA) értelmében tilos az újságírókat presszionálni a forrásaik felfedésére, mi pedig nem adhatjuk ki a forrásainkat (forrásvédelem), melyek a demokratikus jogállamiság egyik alap pillérei. Várjuk érdemi válaszait, bízom benne, hogy számíthatunk válaszaira.”

Ezek után Poloska a Média1 Facebook oldalán kezdett üzengetésbe a szokott stílusában.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató