2024. július 14. - Örs, Stella
EUR : 392.92
USD : 360.91
Időjárás ikon36°24°

CÖKA: Törvénysértő módon titkolózik pénzügyeiről az Átlátszó

Önkéntelenül felmerül a gyanú, vajon a baloldali álcivil szervezet annak érdekében jár el szándékosan késedelmesen, hogy minél később derüljön fény arra, hogy nem sokkal az idei választások előtt pontosan honnan és mennyi külföldi forráshoz jutott hozzá – olvasható a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány közleményében.

A CÖKA ismerteti: a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése egyértelműen rögzíti, hogy a kettős könyvvitelt vezető, cégjegyzékbe bejegyzett vállalkozó – beleértve a kft. cégformában működő nonprofit gazdasági társaságot, így az atlatszo.hu Közhasznú Nonprofit Kft.-t is – köteles a jóváhagyásra jogosult testület által elfogadott éves beszámolót / egyszerűsített éves beszámolót letétbe helyezni. Míg a jogszabály 154. § (1) bekezdése értelmében minden kettős könyvvitelt vezető vállalkozó köteles az éves beszámolót / egyszerűsített éves beszámolót közzétenni.

A hatályos törvények alapján a kötelezettnek a letétbe helyezési és a közzétételi kötelezettségének a beszámolónak a céginformációs szolgálat részére történő elektronikus megküldésével, az adott üzleti év mérlegfordulónapját követő ötödik hónap utolsó napjáig – vagyis minden év május 31-ig – kell eleget tennie. A törvényi előírások célja a közérdek védelme érdekében a teljes körű nyilvánosság biztosítása – olvasható a közleményben, melyben felhívják a figyelmet arra, hogy ennek ellenére a magát a transzparencia és átláthatóság élharcosaként feltüntető, ezen értékeket pedig az állami szerveken és a konzervatív értékrendet képviselő civil szervezeteken visszatérően számon kérő Átlátszó (pontosabban annak entitása, az atlatszo.hu Közhasznú Nonprofit Kft.) a 2023-as évre vonatkozó pénzügyi beszámolójának közzétételére vonatkozó kötelezettségének mind a mai napig nem tett eleget.

Ma 2024. június 26-át írunk, ami közel egy hónapos mulasztást jelent, így joggal adódik a kérdés, hogy valójában mi lehet az oka a törvényi előírások figyelmen kívül hagyásának és a titkolózásnak. Önkéntelenül felmerül a gyanú, vajon a baloldali álcivil szervezet annak érdekében jár el szándékosan késedelmesen, hogy minél később derüljön fény arra, hogy nem sokkal az idei választások előtt pontosan honnan és mennyi külföldi forráshoz jutott hozzá?

– teszi fel a kérdést a CÖKA.

Az alapítvány szerint kétség nem férhet ahhoz, hogy a helyzet tisztázása adott esetben hazánk szuverenitásának védelme szempontjából is komoly jelentőséggel bírhat, különös tekintettel arra, hogy az atlatszo.hu Közhasznú Nonprofit Kft. visszatérően jelentős külföldi pénzekből részesül az Átlátszó másik entitásán, az Átlátszónet Alapítványon keresztül, illetve annak jóvoltából.

Az Átlátszónet Alapítvány 2023-as pénzügyi beszámolója szerint például az alapítvány a Soros Györgyhöz köthető, Open Society Institute-tól elnyert 240.000 USD támogatásból a tárgyévben 19.672.164 forinttal támogatta az atlatszo.hu Közhasznú Nonprofit Kft-t – írják a közleményben.

(MTI)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató